DRI: Opština Nikšić probila budžet za više od 180 odsto

opstina-_moja_slika
onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 02.08.2023. u 11:13
Državna revizorska institucija (DRI) izvršila je finansijsku reviziju i reviziju pravilnosti Završnog računa budžeta Opštine Nikšić za 2022. godinu, i izrazila uslovno mišljenje na finansijsku reviziju tog računa i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti, navodi se u dokumentu DRI.

Kako su naveli, Opština Nikšić je dužna da do 15. septembra Državnoj revizorskoj instituciji dostavi Plan aktivnosti za realizaciju datih preporuka i do 31. januara iduće godine Izvještaj o sprovedenim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama.

Kako ističu, mišljenje je na bazi sprovedene revizije i Izjašnjenja Opštine Nikšić na Preliminarni izvještaj, donio nadležni Kolegijum DRI u sastavu: Zoran Jelić (član Senata – rukovodilac Kolegijuma) i Nikola N. Kovačević (predsjedavajući Senatom – član Kolegijuma), a finansijskom revizijom je utvrđeno da je Opština Nikšić planirala Odlukom o budžetu iznos od 2.635.346 eura, dok je Odlukom o izmjenama Odluke o budžetu planiran iznos od 1.158.870 eura.

U tom trenutku, navodi se u dokumentu, izvršenje budžeta Opštine iznosilo je 1.814.830,78 eura, odnosno, više za 655.960,78 eura nego što je planirano rebalansom.

“Na kraju 2022. izvršenje budžeta Opštine iznosilo je 2.119.121,44 eura, odnosno 182,86 odsto u odnosu na plan”, navode iz DRI.

Ističu da je finansijskom revizijom utvrđeno da podaci iskazani u Izvještaju o konsolidovanoj javnoj potrošnji za 2022, po pojedinim budžetskim pozicijama prihoda i rashoda, ne odgovoraju podacima utvrđenim u postupku revizije.

Revizijom pravilnosti Odluke o Završnom računu Opštine Nikšić za 2022. utvrđeno je da ta lokalna samouprava nije u svim aspektima uskladila poslovne aktivnosti sa zakonskim i drugim propisima, saopšteno je iz DRI.

Kako se na sajtu ističe, revizijom su utvrđeni slučajevi neusklađenosti sa: Zakonom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o zaštiti i spašavanju, Zakonom o poreskoj administraciji, Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Zakonom o radu, Zakonom o volonterskom radu, Zakonom o javnim nabavkama, Uredbom o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave, Pravilnikom o načinu sačinjavanja i podnošenja finansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i jedinica lokalne samouprave, Uputstvom o bližem načinu rada radu trezora lokalne samouprave, Uputstvom o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini i Uputstvom o načinu obračuna zarade i naknade za vrijeme privremene spriječenosti za rad.

Navodi se da je nadležni Kolegijum DRI naložio je da se zbog obima i karaktera utvrđenih nepravilnosti i nedostataka kod subjekta revizije, sa Izvještajem o reviziji upozna: Skupština opštine Nikšić, radi preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti; te Ministarstvo finansija i Ministarstvo javne uprave, kao organi koji vrše nadzor nad radom lokalnih samouprava. Izvještaj DRI će se dostaviti skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, kao i Zajednici opština Crne Gore.

Opština Nikšić je dužna da do 15. septembra Državnoj revizorskoj instituciji dostavi Plan aktivnosti za realizaciju datih preporuka i do 31. januara iduće godine Izvještaj o sprovedenim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama, zaključuje se u dokumentu DRI.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  4

  1. I ovo je zbog toga sto je Srbin Kovacevic 😂 sigurno! Ugrozen covjek sa svih strana, a neoravilnosti koliko hoces!

  2. Sve je ovi tačno što je konstatovala DRI.Nepravilnosti u poslovanju koliko hoćeš, ali je važno da su im puni novčanici.Sve je to zato što je Srbin- kako da ne.Kada god uradi nešto neprimjereno odmah se udara na nacionalnost.Pametnom dosta!

   1. U ovom kratkom tekstu prezentirana je revizija budžetske pozicije 4630 – otplata obaveza iz prethodne godine, ali to nije rečeno, pa ispada da se ovi podaci odnose na ukupan budžet, što nije tačno. Ovdje se radi o usko stručnim stvarima i podaci se moraju prezentirati u cjelosti i tačno kako ih je definisala DRI, da ne bi dolazilo do zabune.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Centralna univerzitetska biblioteka (CUB) Univerziteta Crne Gore obilježiće i ove godine Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama, 5. oktobar, i to centralnim programom pod nazivom Biblioteke za studente koji će se održati u dvadeset narodnih biblioteka u Crnoj Gori, kao i organizacijom javne tribine pod nazivom Biblioteke u 21. vijeku: između nostalgije i evolucije.
  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović uputiće danas svim parlamentarnim subjektima predlog "Platforme za Crnu Goru u EU", a čiji je primarni cilj vraćanje reformske i evropske agende u društveno-politički fokus, kao i zajedničko djelovanje na ubrzanju našeg evropskog puta, saopšteno je iz kabineta Predsjednika.