Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Pokrenut časopis „Defendologija MNE“

13650613_10206719164433392_255621025_n
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 11.07.2016. u 06:34

Iz štampe je izašao prvi broj teorijsko-stručnog časopisa „Defendologija MNE“, koji se bavi pitanjima zaštite, bezbjednosti, odbrane, obrazovanja, sociologije, kriminologije i kriminalistike.

To je, navodi se, jedan od rijetkih časopisa na prostoru Crne Gore koji se bavi sveobuhvatnim naučnim oblastima, a izdaje ga Centar za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore “Defendologija” – Nikšić.

Glavni i odgovorni urednik je mr sci Slavko Milić, predsjednik Defendologija centra Crne Gore.

Redakciju i Savjet časopisa čine brojni univerzitetski profesori i istaknuti naučni i stručni radnici.

Prvi broj donosi više od 250 stranica na kojima se mogu pronaći naučni i stručni radovi 21 autora/ke iz zemlje i inostranstva. Obuhvaćene su skoro sve oblasti kojima se časopis bavi.

Kako kaže urednik Milić, časopis dolazi upravo u trenutku, kada se u zemljama okruženja defendologija konstituiše kao nauka o bezbjednosnim studijama, zaštiti bezbjednosti i odbrani.

”Od 2012. godine do danas prošle su četiri godine, koje su obilježile put prema stručnoj i naučnoj mreži nacionalnog, evropskog i svjetskog znanja. Danas sa ponosom možemo reći da je crnogorski defendologija centar opravdao svoje postojanje i da gazi čvrstim koracima prema stazama koje konstituišu nauku. U ovom broju autori su obrađivali aktuelne teme iz oblasti kriminologije, bezbjednosti, javne uprave, prava, defendologije i drugih oblasti struke i nauke”, navodi on.

Časopis je registrovan u Ministarstvu kulture Crne Gore kao štampani medij pod brojem 755 i u prvom broju objavio je naučne radove  (orginalni naučni rad, pregledni rad, kratko ili prethodno saopštenje, naučna kritika – odnosno polemika) i stručne članke ( stručni rad, informativni prilog, prikazi), na crnogorskom, srpskom, bosanskom i hrvatskom jeziku. 

Ovaj teorijsko-stručni časopis objavljuje i radove stranih autora na ruskom i engleskom jeziku. 

Prema riječima glavnog i odgovornog urednika ovim je otvoren put za nove originalne, pregledne i druge stručne i naučne radove.

”To su radovi stvoreni u vrijednim glavama autora/ki, koji predano rade na stvaranju ideja u interesu napretka ljudskih znanja. Kritički stvaraoci, a u današnje vrijeme to nije lako biti, trpe velike poraze i žrtve ali ipak opstaju… Jedino tako se može pripadati savezu kritičkih intelektualaca. I zato, pravi intelektualac traži istinu o onima koji pokopavaju istinu na način koji je nevidljiv za obične ljude”, napomenuo je on o autorima koji pišu za ovaj stručni časopis.

Kako bi se osigurao veći stepen naučne vrijednosti, redakcija Defendologije šalje svaki rad na anonimnu recenziju. Objavljuju se samo najeminentniji radovi autora iz sljedećih naučnih oblasti: pravne nauke, ekonomske nauke, bezbjednosne nauke, sociološke nauke.

Govoreći o prirodi časopisa, Milić ističe da je pisan na jeziku pomirenja tj. na svim jezicima naših prostora crnogorskom, srpskom, bosanskom, hrvatskom.

”Mnogima nedostatak znanja i opšte kulture ne smeta da javno osude i ostave na stubu srama one kojima nijesu dorasli, a svoju zlobu cijede iz sebe dajući im uzvišene kritike. Često se svađaju oko jezika… kulture…nauke i novca. Zbog toga je ovaj časopis pisan jezicima regiona, a biće po eventualnom pristižanju radova, pisan i štampan na engleskom i ruskom jeziku, kako bi svi narodi mogli da ga čitaju i u njemu pronađu neku od tema koja ih zanima a koja pripada teorijskim opredjeljenjima i strukturi časopisa”, poručio je on.

Redakcija Defendologije ističe da je organizaciji i pripremi časopisa pomogao Evropski defendologija centar za naučna, politička, ekonomska, socijalna, bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja iz Republike Srpske, predsjednik prof. dr Duško Vejnović, redovni profesor Univerziteta, kao i svi ostali prijatelji, koji su, kako navode, kao odabrani autori pomogli njegovo rođenje.

Napominje se da je časopis „Defendologija MNE“ stvoren u godini kada se u Crnoj Gori, posebno u oblasti bezbjednosti, događaju snažne promjene, dileme i nedoumice, kao i u godini kada Crna Gora obilježava 10 godina nezavisnosti i 1000 godina državnosti. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U okviru ekološke kampanje „“Naš grad naš od(b)raz“, sjutra, od 9 h, organizuje se akcija čišćenja tvrđave Bedm, a potom i eko- parka Blace.
Registar pedofila u Crnoj Gori koji je trebalo da bude gotov u decembru još uvijek nije završen. Razlog je, kažu iz Ministarstva pravde, jer nije okočan unos podataka koje trebaju da dobiju iz sudova. Iz Udruženja Roditelji kažu da je registar prijeko potreban, kako bi se konačno znalo koliko ima takvih osoba, kao i da bi Uprava policije mogla da sprovodi nadzor.
Nije novost da u Nikšiću fali pedijatara. Novost nije ni da se fasada sa zgrade Dječjeg dispanzera maltene raspada, da je inventar dotrajao, da sobe u kojima borave najmlađi pacijenti vlaže, da su kupatila u izuzetno lošem stanju. Nije novost ni da najmlađi pacijenti decenijama čekaju bolje uslove i da su, izgleda, svi važniji od njih.