Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Pokrenut postupak kandidature Nikšića za Evropsku prestonicu kulture

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 30.12.2023. u 08:59
Inicijativa za pokretanje postupka kandidature Nikšića za Evropsku prestonicu kulture u 2030. godini proslijeđena je juče Vladi Crne Gore.

To je saopštio predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević nakon što je ova inicijativa podržana u lokalnom parlamentu.

"Zaključak o prihvatanju Inicijative za pokretanje postupka kandidature Nikšića za Evropsku prestonicu kulture u 2030. godini, koja je na moj predlog usvojena na poslednjoj sjednici SO Nikšić, proslijedio sam juče Vladi Crne Gore tj. premijeru Milojku Spajiću na dalje postupanje. Inicijativa je usvojena bez glasova protiv a ulazak u ovaj proces predstavljaće veliku razvojnu šansu za naš grad", naveo je Kovačević.

U inicijativi, koja je dostavljena premijeru, piše da počevši sa 2021. godinom, svake treće godine priliku da dobiju titulu EPK imaju i gradovi iz zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU.

"U prethodnom periodu, crnogorski gradovi Herceg Novi i Budva (sa regionom Boka) učestvovali su u trci za titulu i uspješno prošli prvu fazu selekcije. Međutim, Crna Gora još uvijek nije uspjela da dođe do titule Evropske prestonice kulture. Imajući u vidu značaj Nikšića kao kulturnog centra kroz njegovu modernu istoriju, bogatu kulturnu baštinu grada, i potencijale razvoja u oblasti kreativnih industrija, kao i imajući u vidu da ideja da Nikšić bude kandidat za Evropsku prestonicu kulture postoji već godinama unazad, te da su evropske vrijednosti zajednički cilj svih političkih opcija koje predstavljaju građane Nikšića u Skupštini opštine Nikšić, smatram da Opština Nikšić treba da otpočne proces kandidature za titulu Evropske prestonice kulture."

Foto: Marko Kovačević, Facebook

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, zajedno sa kolegama iz Stanice policije Žabljak, sproveli su akciju pojačane kontrole osoba i vozila u kasnim večernjim satima, kao i raciju u jednom noćnom klubu, saopšteno je iz Uprave policije.