Pokrenuta istraga zbog smrti bebe u nikšićkoj Opštoj bolnici

panorama_nk
  • Autor onogost.me
  • 04.11.2015. u 10:38

Više državno tužilaštvo u Podgorici provjerava da li je smrt nerođene bebe Nikšićanke Z.G. nastupila zbog propusta ljekara, piše Dan.

Kako je navedeno u obdukcionom nalazu ploda, Z.G. je devet mjeseci nosila zdravo dijete. Ipak, na dan porođaja, 29. avgusta, ustanovljeno je da je plod mrtav, odnosno da ne postoje otkucaji srca. Nakon toga porođaj je izvršen carskim rezom.

Z.G. i njen suprug ubijeđeni su da njihovo dijete nije živo zbog propusta ljekara. Slučaj su prijavili nikšićkoj policiji, koja je o svemu obavijestila tužilaštvo. Po nalogu tužilaštva obavljena je obdukcija koja je pokazala da je smrt kod djeteta nastupila usled udavljenja plodovom vodom. Takođe, po nalogu tužilaštva iz nikšićke bolnice izuzeta je sva dokumenatcija koja se odnosi na ovaj slučaj, a tužiocu Lepi Medenici su izjave dali roditelji preminule bebe.

“Smrt je nastupila usled naglog zatajenja disanja zbog udisaja plodove vode“, piše u obdukcionom nalazu koji je dostavljen tužilašgvu, a u koji je Dan imao uvid.

Roditelji smatraju da je zbog nemarnosti ljekara, i pored jasnih znakova da trudnoća postaje rizična, beba predugo ostala u majčinom stomaku i da je upravo zbog tog propusta nastupila smrt.

Z.G. je u izjavi koju je dala policiji navela je da joj je trudnoću vodio ljekar koji radi u nikšićkoj Opštoj bolnici i u privatnoj klinici. 

Nikšićanka je za smrt bebe optužila ljekara koji joj je vodio trudnoću, kao i ostalo osoblje nikšićke Opšte bolnice. 

Kako je Z.G. navela u pisanim izjavama nadležnim organima, ljekar koji je vodio trudnoću smrt njene bebe objasnio je riječima: „Dešava se. Dešava se i u Americi i Beču. Mogao sam i ja sad da izađem na ulicu i da poginem”.

U prigovoru koji je Z.G podnijela Opštoj bolnici u Nikšiću žaleći se na postupanje ljekara, ona je kazala da su se slabi otkucaju srca bebe čuli 26. avgusta, tri dana prije smrti bebe. Tada su joj rekli da uradi čučnjeve, nakon čega su joj objasnili da se „beba probudila”. Nakon toga svekar Z.G. je razgovarao sa ljekarom koji joj je vodio trudnoću, insistirajući da odrade carski rez jer je beba bila teška 4,8 kilograma, a do porođaja je ostalo 10 dana. Ljekar je, kako je Nikšićanka izjavila, odbio to da uradi, navodeći da je sve u redu.

Zbog tragičnog događaja za koji krive medicinsko osoblje Z.G. i njen suprug su se obratili ministru zdravlja, Ljekarskoj komori Crne Gore, kao i Inspekciji rada kojoj su prijavili da ljekar koji joj je vodio trudnoću radi nezakonito u bolnici i u svojoj ordinaciji.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U Crnoj Gori sjutra će biti malo do umjereno oblačno sa sunčanim intervalima i maksimalnom dnevnom temperaturom do 13 stepeni.
Policijski službenici Sektora za finansijsko obavještajne poslove i Sektora granične policije u saradnji sa službenicima Uprave prihoda i carina, sprovode zajedničke pojačane kontrole neprijavljenog prenosa gotovog novca i drugih dragocjenosti preko zakonskog limita za prijavu, a prilikom prelazaka putnika preko državne granice Crne Gore.