Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Poljoprivrednici da spriječe štetu na objektima

plastenici-vas-vrt-hobi-slika-23293065
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 05.01.2017. u 16:08

Budući da su najavljene niske temperature i sniježne padavine i olujni vjetar u centralnom, ali i južnom dijelu Crne Gore, Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji Ministarstva poljoprivrede podsjeća proizvođače u zaštićenom prostoru da treba da reaguju preventivno, u cilju sprečavanja nastanka štete na objektima i negativnih posljedica po proizvodnju.

Na krovu plastenika je potrebno montirati prskalice-rasprskivače. U slučaju da počne padati snijeg, pustiti vodu kroz sistem, kako bi se eliminisalo stvaranje snježnog pokrivača koji najčešće prouzrokuje pucanje folije, a može dovesti i do krivljenja ili lomljenja konstrukcije.

Proizvođači koji nijesu u mogućnosti da obezbjede rasprskivače, a imaju manje plastenike, mogu da sa zemlje, pomoću crijeva sa većim protokom vode, onemoguće stvaranje snježnog pokrivača.

“U slučaju da se zakasni sa puštanjem vode i na plasteniku se formira sniježni pokrivač, ne treba naknadno uključivati rasprkivače, jer neće biti pozitivnog efekta, već suprotno. Opasnost postoji i kod previše niskih temperatura, jer dolazi do smrzavanja vode, posebno u noćnim satima i u tim slučajevima dobro je improvizovati produžene alatke sa tupim vrhovima za čišćenje snijega, da se ne ošteti folija”, navodi se u saopđtenju.

Kako bi se spriječilo izmrzavanje povrća, prije svega lisnatog koje se gaji u zimskom periodu, mora se obezbijediti adekvatno dogrijavanje.

“Proizvođači koji nemaju grijanje u plastenicima moraju obezbjediti dogrijavanje sa plinskim grijačima, radijatorima, električnim grijalicama i sličnim izvorima toplote. Usjeve u ovom periodu treba prekriti agrotekstilom (agril, lutrasil) ukoliko to nije urađeno, da bi se pokušalo spriječiti smrzavanje povrća”, savjetuju iz Ministarstva.

 

rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu počinje danas i trajaće do 15. juna 2024, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).
U okviru ekološke kampanje „“Naš grad naš od(b)raz“, sjutra, od 9 h, organizuje se akcija čišćenja tvrđave Bedem, a potom i eko- parka Blace.