Poljoprivrednicima iz Nikšića, Plužina i Šavnika subvencije za proizvodnju kasnog krompira

potato-983788_960_720
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 01.04.2022. u 06:26

Vlada je opredjelila dodatni milion eura za potrebe tržišnih intervencija za nabavku inputa za poljoprivrednu proizvodnju, a posebno iz razloga poskupljenja stočne hrane, u prvom redu koncentrata.

 

Kako je saopšteno iz Vlada donijeta je izmjena Uredbe o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja Agrobudžeta iz 2022.

“Razlog za izmjene Agrobudžeta su dodatne subvencije za proizvodnju žitarica i kasnog merkantilnog krompira u cilju smanjenja negativnih efekata koje rat u Ukrajini ima na crnogorsku poljoprivredu, povećanja površina pod ovim kulturama u Crnoj Gori, obezbjeđivanja većih količina osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, te smanjenja uvozne zavisnosti”, saopšteno je iz Vlade.

Izmjenama i dopunama se propisuje iznos subvencija do 500 eura po hektaru za proizvodnju žitarica i 400 eura hektaru za proizvodnju kasnog merkantilnog krompira.

“Subvencionisanje proizvodnje kasnog merkatnilnog krompira u iznosu od 400 eura hektara obuhvatiće proizvođače ove kulture u sljedećim opštinama: Rožaje, Petnjica, Berane, Andrijevica, Bijelo Polje, Gusinje, Plav, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Žabljak, Šavnik, Plužine i Nikšić. Takođe, izmjene i dopune imaju za cilj da ublaže rast cijena inputa u poljoprivrednoj proizvodnji, tako da je predviđena i dodjela 2.500 besplatnih plastenika, odnosno dodjela poljoprivrednih vaučera u iznosu od 200 eura na koje imaju pravo registrovana poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, zaključno sa 1. martom tekuće godine”, saopštila je Vlada.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.