Položeno cvijeće na mjestu ubijene porodice Klapuh u Plužinama

Screenshot TVCG
 • Autor onogost.me
 • 06.07.2023. u 20:31
Članovi Inicijative mladih za ljudska prava, Bošnjačkog vijeća, Spacijalnog državnog tužilašta i Opštine Plužine položili su danas cvijeće na most Obrada Cicmila u kanjonu Pive, mjestu gdje je 6. jula 1992. godine ubijena porodica Klapuh. Viši sud u Podgorici je 1996. godine osudio pet pripadnika Vojske Republike Srpske za ratni zločin , a samo jedno lice je odslužilo kaznu. Iz Inicijative mladih za ljudska prava apeluju na državne organe da se lica koja su u životu, a nijesu odslužila kaznu, privedu pravdi.

Bježeći od ratnog vihora u Bosni i Hercegovini 1992. godine, porodicu Klapuh je na mostu Obrada Cicmila u Plužinama dočekala nasilna smrt. Tog kobnog 6. jula, ubijeni su Hasan, Ferida i Sena. Danas je na mjestu njihove smrti položeno cvijeće.

“Danas smo ovdje došli sa našim kolegama da odamo počast i žalosno je što posle ovoliko godina nemamo spomen obilježje posvećeno ovom ratnom zločinu, tj. porodici koja je sahranjena u Nikšiću u gradskoj grobnici”, istakla je Vaskrsija Klačar iz Inicijative za ljudska prava.

Za ratni zločin pravosnažno su osuđeni pripadnici Vojske Republike Srpske Radomir Kovač, Zoran Simović, Zoran Vuković, Janko Janjić i Vidoje Golubović, koji je jedini odslužio kaznu.

“Zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva učinjenog na štetu Hasana, Feride i Sene Klapuh, 1996. Godine pravosnažno su osuđena četiri lica na kazne zatvora u trajanju po 20 godina. Jedno lice osuđeno je na kaznu zatvora od osam mjeseci zbog neprijavljivanja krivičnog djela”, kazala je Tanja Čolan Deretić iz Specijalnog državnog tužilaštva.

“Ovo je prvi presuđeni ratni zločin u Crnoj Gori. Međutim, akcija i reakcija države je izostala u ovom slučaju zato što su počinioci osuđeni pravosnažno odlukama suda na 20 godina zatvora. Međutim, niko od njih nije odležao u cjelosti njihove kazne”, ističe Klačar.

Iz Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori pozivaju nadležne da učine sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi osuđene, koji su i dalje živi, priveli na odsluženje kazni.

“Tamna strana Crne Gore povodom zločina predstavlja jednu obavezu pravnu, državnu i moralnu kako bi se rasvijetlili svi ratni zločini kako bi se stvorila bolja budućnost i dug prema prošlosti prema našoj državi Crnoj Gori”, navodi potpredsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Bejto Šahmanović.

Borba protiv kriminala i korupcije, iz Bošnjačkog vijeća poručuju, počinje rješavanjem ratnih zločina.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Na većini puteva u Crnoj Gori jutros se saobraća nesmetano, a izuzetak su pojedine dionice na kojima je zbog radova promijenjen režim vožnje, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).
  Direktorica Osnovne škole (OŠ) "Braća Bulajić" u Vilusima Dragana Vujović kaže da su ove godine na objektu škole urađeni vrijedni radove koji su realizovani uz pomoć bivših učenila i uz pomoć resornog ministarstva.