„Pomirenje“ na djelu ili ukinuti sve što podsjeća na slavnu Narodnooslobodilačku borbu i antifašizam

UBNOR i antifašisti Nikšića
 • Autor onogost.me
 • 21.04.2023. u 14:37
Vijest da opštinska komisija za davanje prijedloga za davanje imena ulicama u Nikšiću želi da preimenuje nazive ulica „Narodni heroja“ i „Partizanski put“ u UBNOR-u i antifašistima Nikšić doživljena je kao još jedan u nizu ataka na sve tekovine antifašizma sa kojima se slobodarski Nikšić ponosio, a na kojima se i temelji savremena građanska Crna Gora.

“Koliki je doprinos Nikšićana u II svjetskom ratu u pobjedi nad fašizmom najbolje ilustruje podatak da ih poginulo 1516, a da je bilo i 665 žrtava fašističkog terora, da su 502 dobili „Partizansku spomenicu 1941“ a da je 47 naših sugrađana proglašeno narodnim herojima”, poručuju iz UBNOR-a i antifašisti Nikšića.

Ocjenjuju kako sve što podsjeća na Narodnooslobodilačku borbu, na njene slavne proleterske brigade kao što su IV, V, VI crnogorska i ostale, na njene heroje, na poginule i nevine žrtve treba omalovažiti i izbrisati iz sjećanja i sadašnjih i budućih genercija.

“To je zadatak ove nove „oslobodilačke“ vlasti u Nikšiću koji je dobila od svog nalogodavca i finansijera, čiji je konačni cilj dobro poznat-stvaranje „srpskog sveta“”, kazali su u reagovanju.

Ocjenjuju da je takvo preimenovanje ulica u tom cilju bez obzira što su htjeli da ga zaviju u oblandu dodajući čuvene pisce Andrića i Selimovića i velikog crnogorskog sveca Sv. Petra Cetinjskog.

“Izgleda da je ovo početak preimenovanja ulica, doće na red i Sava i Ljubo i ostali heroji i sve slavne crnogorske brigade čija imena krase ulice u Nikšiću, a kad završe ovo što su naumi doće „pomirenje“ za koje se toliko zalažu što najbolje mogu potvrditi novoprimljeni profesori na Filozofskom Šijaković, Stamatović, Jovović”, navode u reagovanju.

Iz UBNOR-a i antifašista Nikšića očekuju da građani Nikšića, neće dozvoliti ovim „oslobodiocima“ da prekrajaju slavnu oslobodilačku i antifašističku istoriju Nikšića i da skrnave ova spomen-obilježja (nazivi ulica su vrsta spomen-obilježja) i da će dići svoj glas, kao i svi antifašisti kojima je Crna Gora jedina domovina.

“Nadamo se da će na našoj, antifašističkoj strani biti i novoizabrani predsjednik Crne Gore g-din Jakov Milatović, koji je iz partizanske porodice i koji ovo neće dozvoliti”, zaključuju u reagovanju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  4

   1. Само истина

    Прочитај прво нешто. Сазнај нешто, па онда заузми став. Не буди папагај.

  1. Само истина спашава

   Ко не дозвољава да се открије истина о Котор јами, о стријељању 350 људи на Крнову, о бомбардовању “савезника” и убијању становника Црне Горе, …..? Јесу ли то вриједности? Какви су то људи који се боје истине?

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministar prosvjete, Miomir Vojinović, naložio je da se testovi sa eksterne mature ponovo pregledaju i ocijene. Roditelji i maturanti prekinuli su, nakon ove informacije, protest ispred zgrade Ministarstva u Podgorici.
  Grupa maturanata okupila se ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja.