Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
15:22
26.6.2020.

Ponovo se naši srednjoškolci najviše kockaju u Evropi

Devet odsto šesnaestogodišnjaka u Crnoj Gori probalo je kanabis u životu, tri odsto ekstazi ili kokain - pokazalo je, između ostalog, Evropsko školsko istraživanje o alkoholu i drugim drogama za prošlu godinu - ESPAD Crna Gora.


Glavna istraživačica i psihološkinja u Institutu za javno zdravlje Tatijana Đurišić istakla je da je u našoj zemlji anketirano 6.776 srednjoškolaca prvog razreda. Ovakvo istraživanje se radi četvrti put u Crnoj Gori.

Predstavljajući rezultate istraživanja u Institutu za javno zdravlje rekla je da su za istraživače najtužniji podaci dobijeni iz kategorije "kockanje za novac". Crna Gora je na prethodnom istraživanju obavljeno 2015. godine bila na vrhu među zemljama po prevalenci mladih koji kockaju za novac.

"Nažalost, i dalje smo. To su nam nezvanični podaci od evropskih istraživača", navela je Đurišić.

Cjelokupni rezultati svih zemalja biće objavljeni u oktobru ove godine.

"U prethodnih 12 mjeseci kockalo je 46 posto djevojčica, dječaka 18 odsto. Skoro svaki treći učenik, odnodno 32 odsto se kocka", precizirala je Đurišić.

Najviše, prema njenim riječima, idu u sportske kladionice - 75 odsto, 54 odsto u lutrije, 22 posto igra karte, a 35 odsto slot aparate.

"Osam odsto njih se već može smatrati problematičnim kockarima", upozorila je Đurišić.

Kada je riječ o korišćenju alkohola, rezultati istraživanja pokazuju da je 77 odsto mladih u životu pilo alkohol. Svaki četvrti učenik je pio pet ili više pića u jednoj prilici.

"Opijala se jedna četvrtina učenika", kaže Đurišić.

Istraživanje je pokazalo i da skoro svaki šesti učenik aktuelno puši cigarete.

"Svaki deseti puši svakodnevno, a svaki 50. puši više od pakle cigareta dnevno", istakla je Đurišić.

Rekla je da su 2011. godine đaci ukazali da su im bile nedostupne cigarete, ali da je taj trend nakon toga počeo da se mijenja, odnosno da raste. Treba, prema njenim riječima, ispitati šta se to dešavalo 2011. godine i šta se konkretno promijenilo nagore.

Đurišić je ukazala i na važnost podatka da je među učenicima 18 odsto apstinenata. Rekla je da je to pozitivan podatak, jer ne koriste svi učenici psihoaktivne supstance.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša rekao je da će na osnovu ovih rezultata sačiniti planove kako bi, između ostalog, smanjili zloupotrebu droga.

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 20:53
  23.11.2020.

  U cilju sprečavanja širenja koronavirusa, policija je od momenata donošenja prvih mjera preduzimala aktivnosti na kontroli poštovanja mjera i procesurala ukupno 2.132 lica zbog sumnje da su izvršila 1.450 krivičnih djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zaraze bolesti, saopšteno je iz Uprave policije.

 • 19:39
  23.11.2020.

  Crna Gora je, prema Globalnom indeksu inovacija (WIPO), zauzela respektabilno 49. mjesto od ukupno 131 države svijeta, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

 • 16:24
  23.11.2020.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 15:51
  23.11.2020.

  Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je danas, na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik dr Kenan Hrapović, da skrati za dva sata vrijeme rada ugostiteljskih i uslužnih subjekata i da za toliko produži period zabrane napuštanja objekata stanovanja.