Ponudili da nastavnicima plata bude veća za 20 odsto

gov.me
 • Autor onogost.me
 • 19.11.2022. u 08:16
Ministrar finansija Aleksandar Damjanović i državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Maša Stevović, ponudili su juče ponudili predstavnicima Sindikata prosvjete Crne Gore da se nastavnicima od januara uveća plata za 20 odsto, ali nijesu još postigli dogovor. Ostalo je da razmotre koliko i na koji način mogu da im se uvećaju primanja u naredne dvije godine – 2024. i 2025.godine.

Predsjednik Sindikata prosvjete mr Radomir Božović kazao je Pobjedi da ukupno uvećanje njihovih plata treba da bude u iznosu od 45 odsto, te da nije izvjesno u kojim iznosima će se obezbijediti za dvije, odnosno tri godine.

“Razgovore tek treba da nastavimo, pa da vidimo završnicu. Čekaćemo konačnu ponudu Vlade. Pominju lošu finansijsku situaciju koja se predviđa 2024. godine. Vidjećemo”, kazao je Božović.

Nakon toga će da se izjasne profesori na sjednici Glavnog odbora. Imali su je i juče, te su razgovarali kako je protekao sastanak sa ministrima. Sačekaće konačnu ponudu. Nastavnici su srušili prethodnu kada su im ministri ponudili uvećanje od 15 odsto. Smatrali su da je to mali iznos, a Sindikat je tada tražio od Vlade da im se uvećaju zarade za 20 odsto. Ministrima je tada to bilo neprihvatljivo. Pozivali su se na lošu finansijsku situaciju, te su u startu delegirali procenat od 12,5 odsto, pa su ga na kraju povećali na 15 odsto. Žestoka je reakcija nastavnika uslijedila nakon toga.

Zatražili su nastavak pregovora ili organizaciju protesta, štrajka. Profesori iz nikšićke Gimnazije su se okupili ispred te ustanove i zatražili da im se primanja uvećaju više od 45 odsto.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je tada poručio da mogu da nastave pregovore, apelujući da imaju razumijevanja za finansijsku situaciju.

Sindikat prosvjete kroz izmjene Granskog kolektivnog ugovora traži da se zaposlenima poveća plata 45 odsto. Njima je bio prihvatljiv model da se to uvećanje realizuje kroz tri godine. Tražili su da u startu od januara bude 20 odsto uvećanja, ali su ministri ponudili 12,5, te su se na kraju ,,našli“ na 15 odsto. Nastavnicima nije prihvatljiv taj iznos, smatraju da su diskriminisani i traže veće plate. Učestalo podsjećaju kako se imalo novca da se profesorima na Univerzitetu Crne Gore poveća plata 65 odsto, te da nije bilo krize ni kada je uvećana i zaposlenima u zdravstvu. Kritikuju što se za 13.000 nastavnika zarada daje na ,,kašičicu“.

Prosječna plata nastavnicima je oko 700 eura, a da su prihvatili ponudu da im se poveća 15 odsto, u februrau bi dobili do 100 eura. Profesori su ukazivali na to da bi pola toga ,,pojela“ inflacija. Nastavnici, njih 7.500, traže da im plata bude od 900 do 1.110 eura, što je zahtjev Prosvjetne zajednice Crne Gore.

Izvor: Pobjeda

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - kojim je juče počelo obilježavanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Centar za građansko obrazovanje poziva nadležne institucije da odlučno adresiraju sve oblike nasilja nad ženama i štite fizički i psihički integriteta žena.