Popis će sprovoditi nešto manje od 4.000 popisivača i sadržaće oko 50 pitanja

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 14.02.2023. u 11:27
Popis stanovništva sprovodiće nešto manje od 4.000 popisivača a građani su dužni da odgovore na sva pitanja kojih će biti oko 50, rekla je u Bojama jutra Snežana Remiković, v.d. pomoćnica direktora za Sektor socijalnih politika u Monstatu.

Remiković navodi da je sa pripremama započeto davno, kada je završen prethodni popis, a da su se pripremali i za 2021. godinu.

“Zbog neodržavanja popisa trpimo posljedice mi kao društvo, kao država. Nemamo adekvatne podatke za za donošenje određenih politika. Primjer za to je donošenje Prostornog plana gdje je i skupštinski Odbor predložio zaključke da Prostorni plan treba da sačeka popis”, rekla je Remiković.

Ove godine u popis će biti uključen i set pitanja koja se odnose na poljoprivredu, a Remiković objašnjava da to nije ništa novo.

“Takva pitanja imali smo i 2003. godine. Prikupjamo ih jer prema sadašnjim planovima popis poljoprivrede treba da se desi 2024. Mi sada kroz popis stanovništva identifikujemo one koji se bave proizvodnjom kako bi popisom poljoprivrede samo njih obišli”, rekla je Remiković.

U ovom momentu, kaže Remiković, nalaze se u intenzivnim pripremama, finalizuju upitnike, uputstvo za popunjavanje upitnika, uputstvo za ponašanje popisivača, pripremaju kartografiju, štampaju materijal…

“Najvažniji set aktivnosti jesu javne nabavke koje treba da sprovedemo, koje se odnose na kancelarijski materijal, kampanju, štampu, IT opremu. Važan segment su obuke… Postoji nekoliko varijanti obuka i to ćemo zavisno od vremena i okolnosti odrediti”, rekla je Remiković i objasnila da je praksa da obuke budu što bliže samom prikupljanju podataka.

Građani su dužni da odgovore na sva pitanja.

“Uvijek je karakteristično i važno napomenuti da na pitanja koja se odnose na etničko-kulturološke karakteristike i na koje imamo po Ustavu obaveznost odgovora, ali ima i “lice ne želi da se izjasni”, taj odgovor je validan”.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U crnogorskom MUP-u od pet letjelica aviohelikopterske jedinice nijedna nije operativna. Postavlja se pitanje kako ići u akcije spašavanja koje zahtijevaju pomoć iz vazduha. Iz Vojske, koja raspolaže sa pet helikoptera, ističu da to nije njihov primarni zadatak ali da su u prethodne dvije godine imali dosta angažovanja zato što takvim zadacima druge institucije nijesu mogle da odgovore.
  Ljetnje računanje vremena počinje večeras. U noći između subote i nedjelje kazaljke ćemo pomjeriti za sat unaprijed, odnosno sa 2:00 na 3:00 časa. Spavaćemo sat vremena manje, ali će dan biti duži.