Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Porodice nastavile sa protestima: Opština bila dužna da nam plaća kiriju do pravosnažne presude

24135496_10210480192896753_1874927938_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 30.11.2017. u 13:45

Nakon što su juče obišli brojne institucije za ljudska prava i NVO, gdje im je rečeno da Opština nije imala pravo da prekine sa plaćanjem kirija dok traje sudski postupak, porodice koje su 2009., prilikom izgradnje Bulevara 13. jul, iseljene iz baraka na ulazu u grad, danas su nastavile sa protestima.

Prema riječima Svetlane Bojić, oni su juče posjetili Ombudsmana, MANS i slične institucije i NVO gdje, prema njenim riječima, nijesu mogli da vjeruju da su ostali bez kirija.

„Kod Ombudsmana su nam uzeli sve papire i napisali su prijavu koju će sad da pošalju Opštini. Rekli su nam da Opština nama nije smjela da ukine kirije kad smo već dobili dva puta na Upravnom sudu nego a ide sve do pravosnažne presude pa u čiju korist bude. Kazala su da su oni nama morali da davaju te kirije sve dok se vodi postupak sudski“, objasnila je ona dodajući da je boli što je ispred Opštine Rosa Nikolić izjavila je da su ove porodice tu bespravno živjeli, te da nijesu dobili na sudu. Bojić to oštro demantuje rekavši da su te informacije netačne te da oni imaju sve papire koje će odnijeti kod drugog advokata kako bi nastavili svoju borbu.

Da će ta borba biti preko suda i svih pravnih puteva, ali i upornošću, kazao je Darko Radulović.

„Ići ćemo sa drugim advokatom da se borimo pravnim putevima. Dolazićemo po jedan dan u sedmici ovdje jer moramo ići na poslove, od toga živimo. Opština radi osam sati, ja ću poštovati to vrijeme i dolaziću ovdje dok su radnici u Opštini jednom sedmično i poručiću gradonačelniku da što hitnije uplati stanarinu“, jasan je on.

Podsjetimo, nakon iseljenja iz baraka Opština se ugovorom obavezala da će porodicama Bojić, Radulović i Ognjenović plaćati stanarinu sve dok im se trajno ne riješi stambeno pitanje, ali im je 2014. godine ta pomoć ukinuta nakon čega su se i žalili sudu. Od tada traje njihova bitka sa sadašnjom lokalnom upravom da ispuni ono što je obećala prethodna na čelu sa Nebojšom Radojičićem.

Iz Opštine su, pak, na to rekli da je predsjednik Veselin Grbović 2014. godine donio odluku da se navedeni vid pomoći ukine i da je tom odlukom prestala je da važi ona o određivanju naknade za plaćanje privremenog smeštaja donesena 1.8. 2009.godine.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Mještani romskog naselja Brlja u Nikšiću ogorčeni su na lokalnu upravu koja ništa ne preduzima povodom nehigijenskih uslova u kojima žive. U ovom naselju živi oko 70 Roma praktično na izvoru zaraze, bez osnovnih uslova i traže od Opštine preseljenje.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine