Poruka sa tribine ŽAD-a: Ne postoji ni jedan razlog da se ćuti pred nasiljem

15416019_1083523521760548_475376003_n
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 10.12.2016. u 13:05

Sa današnje tribine “Stop nasilju nad ženama” održane u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis poručeno je da nijedna žena ne treba da trpi nasilje, da rješenje uvijek postoji, te da se ovaj problem samo produbljuje ćuteći o njemu.

Tribinu je organizovao OO Ženske alijanse DPS Nikšić sa ciljem senzibilizacije društva za problematiku nasilja, ali i kao vid poruke da ljudska prava i prava na život pripadaju svim građankama i građanima.

Predsjednica OO ŽAD Nikšić, Nada Dubljević, skrenula je pažnju da nasilje nije problem samo jedne porodice, već društveni i politički problem koji se tiče svih aktera društva.

“Skoro svaka druga žena je žrtva nekog vida nasilja u porodici, a na svjetskom nivou porodično nasilje trpi gotovo milijardu žena godišnje. Malo je poznato da je to psihološko nasilje najčešći oblik porodičnog nasilja, čije žrtve trpe razne vrste potčinjavanja, ponižavanja, omalovažavanja i zastrašivanja”, objasnila je ona.

Predsjednik OO DPS Nikšić, Radivoje Nikčević, kazao je da je nasilje nad ženama sve prisutniji problem kod nas, pa da iz toga proizlazi potreba da se Ženska alijansa DPS aktivno uključi u misiju podizanja svijesti cjelokupnog društva o ovom problemu.

“Kako nasilje nad ženama potkopava suštinska i temeljna prava jednog društva, pravo žena, njihovo dostojanstvo, pristup pravdi i ravnopravnosti polova, neka danas sa ovog mjesta pođe poruka da niko ne treba da ćuti pred nasiljem i da ne postoji nijedan razlog da se zatvore oči pred očiglednim slučajevima nasilja”, dodao je Nikčević.

Da se, i pored prisutne pojave nasilja, bilježi napredak na planu prava žena kazala je predsjednica Skupštine opštine Nikšić Sonja Nikčević. Prema njenim riječima, ukoliko je poljuljana uloga žene u porodici, narušena je i sama porodica kao osnovna ćelija društva.

“Kako se suprostaviti nasilju nad ženama. Većom solidarnošću, većom dozom razumijevanja, posvešćenošću, tolerancijom jednih prema drugima. Ovo su suštinski bitni preduslovi za građenje kvalitetnih odnosa i odnose se na sve članove porodice i zajednice, a ne samo žene”, kazala je ona dodajući da se u prethodnom periodu u Opštini Nikšić radilo dosta na suzbijanju ovog problema.

Tako je izdvojila formiranje Odbora za rodnu ravnopravnost, saradnju sa NVO SOS telefon za žene i djecu šrtve nasilja, projekat Porodičnog savjetovališta i mnoge druge, ali sa preduslovom da svi zajedno rade na smanjivanju ovog problema.

“Zajedno možemo više. Budimo tu jedni za druge, ljudska topla riječ, savjet, podrška znači i pomaže”, poručila je ona.

Za poslanicu u Skupštini Crne Gore Nadu Drobnjak veliki krivac za ovaj problem su i svi koji ga kriju, ali i oni koji nalaze opravdanje za nasilje.

“Nasilje nema opravdanje. Alarmantno je opravdavati tako nešto. Mora da se krene sa edukacijom ali i primjenom zakona i ja sam sigurna da će se tada nasilje smanjiti”, zaključila je ona.

A nakon što je uporedila odnose u normalnim porodicama sa onima u kojima je prisutno nasilje, članica predsjedništva ŽAD-a Crne Gore, Branka Tanasijević, kazala je da je ovo veoma kompleksan problem čiju je rasprostranjenost veoma teško utvrditi jer se krije, pa se tako i sama ova pojava produbljuje.

“Bilo bi mnogo korisnije kada se ne bi kao alibi govorilo da je to privatna stvar. Mnogo bi bolje bilo da se uključimo na ovaj ili onaj način, da prijavimo nasilje, da uđemo u tu porodicu i pokušamo pomoći žrtvi. Ne treba da se otvori samo žrtva, treba da se otvorimo i jer je njoj potrebna stabilnost da bi mogla da se vrati normalnom životu”, pojasnila je Tanasijević i poručila da je porodica iz koje potičemo ona koju kasnije formiramo, pa da i to treba biti jedan od razloga da se nasilje ne trpi.

Na tribini je prikazan i komad “Sluškinje” francuskog pisca Žana Žanea koji govori o disfunkcionalnom porodičnom odnosu.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. novembra, ali je ujedno i dan kojim počinje ”16 dana aktivizma” – globalne svjetske kampanje koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta, a završava se 10. decembra, Danom ljudskih prava, pa je to bio i razlog održavanja tribine baš danas.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) uhapšeno je još nekoliko službenika Uprave prihoda i carina (UPC), zbog sumnje da su umiješani u krađu zaplijenjenih cigareta koje je trebalo da budu uništene, saopšteno je iz Tužilaštva.
Prije pola godine uprava nikšićkog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ podnijela je krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora te firme Velizara Vojinovića, a ovih dana zatražiće od Vrhovnog državnog tužilaštva odgovor da li je formiran predmet po prijavi i ukoliko jeste u kojoj je fazi.