Postao sam promjena koju sam želio da vidim

viber_image_2022-02-21_12-05-42-030
onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 21.02.2022. u 12:08

Iako su ga tokom djetinjstva pratile riječi za koje je znao da ne nose najljepše značenje, Miljaima Deliju iz Nikšića to nije napravilo čovjekom koji živi u ogorčenju, već je sam postao promjena i primjer u društvu.

“Oduvijek sam slušao lekcije koje su značile da ja ne treba da živim u ogorčenju zbog nečega što mi se dešava već da budem promjena”, počinje razgovor za Onogošt Delija.

Slijedeći ovaj savjet kao putokaz danas kaže da je uspio, jer se među mlađim naraštajima romske i egipćanske zajednice sve ćešće čuje „završi fakultet i zaposli se kao Miljaim“.

Miljaim Delija jedini je zaposleni pripadnik romske i egipćanske populacije u administraciji Opštine Nikšić.

Završio je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, a od zvanja magistra dijele ga dva ispita. Tridesetpetogodišnji Nikšićanin dolazi iz dvanaestočlane egipćanske porodice i najmlađi je od desetoro djece. Iako najmlađi, sa ponosom ističe da je porodici Delija donio prvu diplomu.

Pamti i kako se proslavljala, da je otac plaćao piće u kafani, a da su poseban razlog za slavlje imali krajem 2020. godine kad se zaposlio u Opštini Nikšić kao Samostalni savjetnik III za zaštitu prava pripadnika/ca Roma i Egpićana.

Kaže da je zadovoljan poslom i voli to što radi. Priznaje da za godinu dana nije baš sve naučio u poslu, ali ističe da ima srdačne kolege uvijek spremne da doskoče u pomoć. Ohrabruje ga to što je primjer u zajednici kako se voljom i trudom uspijeva i ostvaruju snovi.

 „Kada znaju kad ja dolazim iz Opštine roditelji djeci govore završavajte školu, završavajte fakultete, kako biste vi i jednog dana bili Miljaim Delija. To je za mene jedan veliki uspjeh“, priča Delija.

Njegov posao je, kaže, da unaprijedi položaj romske i egipćanske zajednice.

„Zapravo, ja sam spona i posrednik između institucija i same zajednice“.

Smatra da je veoma važno imati predstavnika zajednice u instituciji, samim tim što kao pripadnik romske i egipćanske zajednice, zna probleme sa kojima se ta zajednica suočava.

„Trudim se da na adekvatan način spojim zajednicu sa institucijom, ali isto objasnim relevantne probleme zajednice, jer samo zajedničkim snagama možemo pomoći da romska i egipćanska zajednica bude prihvaćena bez diskriminacije, predrasuda i stereotipa i stvorimo jednako društvo“, kaže Delija.

I dok ga u zajednici prepoznaju kao nekog ko je završio fakultet i radi u Opštini, Miljaim kaže da je želeći promjene u zajednici znao da one moraju krenuti od njega lično. Kako kaže, želio je da dokaže ako on završi fakultet i zaposli se, može ohrabriti sunarodnike da isto to učine.

Prisjeća se i da na tom putu nije bilo lako.

„Jedan od najvećih izazova tokom mog školovanja je bila jezička barijera i strah kako da se uklopim u većinsko društvo. Diskriminacija je vladala u svakom trenutku. Nije bilo lako da kao dijete slušaš uvrijedljive riječi za koje ne znaš šta znače, ali osjećaš da im je svrha da te povrijede. I poslije svega toga, poseban je podvig da postanete pripadnik egipaćanske zajednice koji uspješno završi osnovne i srednje obrazovanje. Nakon toga jedini logičan korak je bio nastavak školovanja i prva fakultetska diploma u mojoj dvanaestočlanoj porodici“, kaže Delija.

Ohrabruje roditelje da istraju u obrazovanju svoje djece i želi svima podršku kao što je on imao od svoje porodice tokom školovanja. Zahvaljujući podršci roditelja, pored njega, fakultet je završila sestra, koja je na magistarskim studijama i dva brata.

„I na kraju, uloge koje nosim koz život, bilo poslovne i privatne, nisu toliko važne koliko ta da sam ponosan što sam dobar čovjek. Dobar jer nikada nisam uzvratio uvredu uvredom, što nisam ponizio ili vršio nasilje nad slabim, već moje iskustvo me je oplemenilo da budem podrška onima koji se nalaze u situaciji u kojoj sam se ja nalazio ili još težoj“, kaže Delija.

Posao u Opštini bi mogao dobiti još neko iz RE zajednice

Delija kaže da Opština Nikšić neće stati na ovome da samo on bude zaposlen ispred romske i egipćanske (RE) zajednice.

„Nego da podstaknem moju zajednicu da završe fakultete, jer ima mogućnosti da pored mene bude još neko zaposlen“, kaže Delija, koji se nada da će uskoro dobiti ugovor o radu i novog kolegu.

Podaci sa nikšićkog Biroa rada pokazuju da posao čeka 155 nezaposlenih lica RE populacije, od toga 93 žene, a 62 muškaraca. Najviše je bez škole – 89.

Načelnica nikšićkog Biroa rada Aleksandra Radulović kazala je da je u 2020. godini zaposleno 11, a, u 2021. 19 pripadnika RE populacije.

Za uključivanje u javne radove zainteresovano je sedam lica, a za uključivanje u projekte za lica sa invaliditetom zainteresovane su dvije osobe.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
  Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.