Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Potpisan sporazum: Edukacijom građana do iskorijenjavanja homofobije

wp_20160307_11_09_10_pro
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 07.03.2016. u 11:25

Unapređenje kvaliteta života i bezbjednosti, odnosno stvaranje podržavajuće i tolerantne atmosfere ka LGBT zajednici u Nikšiću, suština je dokumenta koji su danas u CB Nikšić potpisali načelnik Milorad Žižić i direktor LGBT Foruma Progres, Stevan Milivojević. 

Kako je kazao Milivojević, danas potpisani dokument predstavlja jednu vrstu otvorene podrške koju je ta ispostava policije uputila LGBT zajednici, te da je CB Nikšić jedan od rijektih centara bezbjednosti koji su gotovo u potpunosti ispoštovali preporuke koje je upućivao Savjet za građansku kontrolu rada policije i druga slična tijela.

„To je svakako za svaku pohvalu, jer jednostavno smo imali u praksi da se određeni slučajevi nijesu procesuirali na pravi način. Svakako da ovi koraci predstavljaju jedan pozitivan iskorak koji će svakako dovesti do poboljšanja kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori, pogotovo u Nikšiću, a pogotovo kad je njihova bezbjednost u pitanju“, istakao je Milivojević.

U praksi to će, kako je istakao, podrazumijevati čitav niz zajedničkih aktivnosti u kojima neće biti uključena samo nikšićka policija, već i Opština, lokalni NVO aktivisti, akademska zajednica i lokalna LGBT zajednica, i gdje će, kako navodi Milivojević, svi zajednički pokušati da djeluju ujedinjenim snagama.

„Ono što ova izjava i sporazum u suštini omogućavaju jeste dalji rad na edukaciji, kako službenika u CB Nikšić, službenika Opštine Nikšić, tako i, generalno, građana Nikšića o tome šta je u suštini poenta čitave priče oko LGBT povorki, oko unapređenja kvaliteta života, koje su to, u suštini, situacije u kojima se LGBT osobe osjećaju diskriminisano. To će se raditi kroz jedan set edukativnih radionica, različitih vrsta aktivnosti kao što su projekcije filmova, tribine, javne debate koje će se održati u cilju podsticanja javnog diskursa i gdje će svako imati pravo da kaže svoje mišljenje, bilo ono podržavajuće, ili ne“, jasan je Milivojević.

Ne želeći da precizira kada bi se mogla očekivati prva nikšićka Povorka ponosa, on je dodao da će implemetacija sporazuma krenuti čim se postavi mreža svih učesnika, te da će u svakom slučaju, prema njihovoj procjeni, trajati oko godinu.

„Naš cilj je da od ove lokalne priče u Nikšiću napravimo jedan model rada sa ostalim lokalnim zajednicama, naročito sa onima u kojima je izražena homofobija“, zaključuje on. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci