Potpisani ugovori između UNDP-a i nevladinih organizacija

20181008_112308
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 08.10.2018. u 11:13

Potpisivanje ugovora između UNDP-a i nevladinih organizacija kojima su odobrena sredstva po Konkursu za predaju prijedloga projekata u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (Reload) upriličeno je danas.

Tom prilikom predsjednik opštine Nikšić je podsjetio da je na poziv objavljen 2017. godine za učešće u Regionalnom programu lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu koji finansira EU i kofinasira UNDP i jedinice lokalne uprave učestvovala i opština Nikšić.

“Među pet lokalnih uprava, čije su prijave bile najbolje, bila je i naša opština. Projekat je počeo sa realizacijom ove godine i tokom tri godine, koliko će trajati, cilj je jačanje partnerstva između lokalne uprave i civilnog društva. Za ovu namjenu opština Nikšić za 2018. i 2019. godinu dobila je sredstva u iznosu od 100.000 eura, a naše učešće je 20.000. U martu raspisan je konkurs za raspodjelu 60.000 eura za ovu godinu i nakon određenog zastoja u procesu donošenja odluke, komisija sastavljena od predstavnika UNDP-a, lokalne samouprave i NVO sektora, donijela je odluku da se podrže projekti sledećih nevladinih organizacija: Alfa centar, Društvo mladih ekologa, Sinteza, Naša budućnost i Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju. Komisija je imala težak zadatak da od prijavljenih 19 izabere najbolje, a sve u skladu sa kriterijumima i propisanim smjernicama. Vjerujemo da će odobreni projekti biti realizovani u skladu sa predviđenim aktivnostima i kalendarom i da će od kompletnog procesa najviše koristi imati upravo građani Nikšića, što je naš krajnji cilj”, naveo je Grbović dodajući da se nada se da će konkurs i za iduću godinu bti realizovan kako je i predviđeno.

Fiona Mekluni iz UNDP-a zahvalila je predstavnicima nevladinih organizacija što su glas građana i što zastupaju, kroz svoje projekte, njihove potrebe.

„NVO Alfa centar i Sinteza će raditi na promovisanju lokalne, kulturne i umjetničke kreativnosti. Motivisaće mlade i odrasle da pohađaju i kreiraju kulturne aktivnosti. To će doprinijeti promociji prirodne i kulturne baštine Nikšića, ne samo u samom Nikšiću i Crnoj Gori, nego i šire. NVO Naša budućnost će raditi na osnaživanju mladih iz Nikšića, ne samo kako bi unapređivali svoju zapošljivost i svoje preduzetničke vještine, već i kako bi poboljšali šanse za dolazak do dostojanstvenog posla i kako bi mogli da doprinesu ekonomskom razvoju i opštine i zemlje“, objasnila je ona.

Prema njenim riječima, NVO Društvo mladih ekologa Nikšića će doprinijeti očuvanju i upravljanju vodenim resursima.

„Osim čišćenja bazena i obale jezera Slano, lokalnu populaciju i građane Nikšića će edukovati na temu odlaganja otpada i zaštite životne sredine, što su sve važna životna pitanja. I na kraju, posebno mi je drago što imamo i NVO Udruženje za pomoć osobama sa invaliditetom koja će raditi na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom, kroz osnaživanje njihove zapošljivosti. Deset takvih osoba će biti osposobljeno za različite stručne vještine, a troje njih će se obučiti i zaposliti u frizerskom salonu i ja se nadam da ću biti u prilici da ih posjetim. Nadamo se da će njihovo stalno zaposlenje proisteći i nakon završetka ovog projekta“, zadovoljno je istakla Mekluni dodajući da je jasno na koji način će ovi mali projekti doprinijeti životima ljudi u Nikšiću, lokalnom razvoju i strateškim prioritetima.

„Drago mi je da možemo reći da u Nikšiću doprinosimo eliminaciji siromaštva, dostojanstvenom poslu i zaposlenju za sve, održivom upravljanju vodama i drugim prirodnim resursima. To su neki od ciljeva održivog razvoja. Drago nam je što se aktivnosti iz ovog programa nastavljaju u Nikšiću“, dodala je ona.

Predstavnici nevladinih organizacija su predstavili ukratko svoje projekte.

 „Pokušaćemo da podstaknemo kako mlade, tako i starije u Nikšiću, da se uključe i postanu konzumenti i oni koji podstiču razvoj kulture i učiniti da Nikšić bude bolje mjesto za život, kao i da lijepa slika iz ovog grada ode i u region“, kazao je Miloš Perović iz NVO ALFA Centar.

Direktor NVO Društvo mladih ekologa, Miodrag Karadžić, istakao je da je njihov projekat koncipiran u cilju doprinošenja većoj zaštiti vodenog resursa u Nikšiću.

„Aktivnosti ćemo realizovati na područjima koje smo već ranije prepoznali, a koje ćemo kroz analize stanja, koje budemo radili, označiti kao najugroženije. Promjenom stanja na terenu i kroz edukativne aktivnosti, postavljanjem mobilijara, podjelom sredstava za prikupljanje otpada doprinijećemo da to stanje bude još bolje. Pažnju skrećemo i na neke resurse, poput Slanog jezera, koje nije dovoljno ni ekoturistički valorizovano, a u velikoj mjeri je opterećeno raznim količinama čvrstog otpada, pa ćemo kroz kampanju, koju budemo radili, formirati servis koji će nastaviti da radi i nakon realizacije projekta, a čiji će cilj biti održivost tog stanja na terenu koje ćemo kroz projekat promijeniti“, objasnio je Karadžić.

Direktor NVO Sinteza, Peđa Zečević kazao je da je ta NVO prepoznata prvenstveno po aktivnostima vezanim za muzičku kulturu i audiovizuelene elemente koji prate muzičke festivale, kakav je Lake fest, koji je, kako je dodao, prepoznat kao veoma bitna manifestacija u Nikšiću.

„Ove godine smo, u skladu sa postavljenim zahtjevima, malo izašli iz tog okvira, ne koncepcijski, već više u smislu dislokacije i uvođenja novih aktivnosti, koji se odnose na određene segmente vezane za književnost koja prati muzičku kulturu i audio i video performanse koji će biti odvijani na više lokacija u gradu“, naveo je Zečević.

Ispred NVO Naša budućnost, Ilinka Otašević, navela da je su oni prepoznati kao organizacija koja radi sa mladima.

„U saradnji sa Birom rada Nikšić osnažićemo 30 mladih, od kojih deset visokoškolaca, koji će imati priliku da steknu tehnike i vještine pisanja izrade biznis plana i na kraju projekta, kao rezultat biće urađeno deset planova, uz podršku obezbjeđenja i dobijanja sredstava za realizaciju tih ideja. Za 20 mladih sa srednjom stručnom spremom ćemo sprovesti obuke za sticanje znanja i vještina kako pristupiti potencijalnom poslodavcu“, pojasnila je Otašević.

Miluša Žugić iz NVO Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju podsjetila je da ta organizacija već 26 godina pruža razne oblike servisa osobama sa invaliditetom.

„Realizovali smo niz projekata u saradnji sa UNDP i Opštinom Nikšić, na dobrobit naših građana. I ovaj projekat teži tom cilju, prvenstveno da zaposli osobe sa invaliditetom, edukuje ih i osnaži, i ne samo njih već i cijelu zajednicu, jer ćemo edukovati i poslodavce. Potrudićemo se da poslodavce upoznamo sa različitostima i kako da svi zajedno poštujemo različitosti i da osobe sa invaliditetom imaju svoje mjesto u svim sferama društva i života“, rekla je Žugić.

Dužina trajanja svakog projekta može biti od šest do osam mjeseci, a izabrani projekti se moraju realizovati od juna 2018. do kraja januara 2019. godine.

ReLOaD je regionalni projekat koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Zapadnom Balkanu.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.