Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Potvrđeno 278 slučajeva oboljelih goveda, tri u Nikšiću

kvrgava1
  • Autor onogost.me
  • 13.08.2016. u 06:43

Do sinoć je laboratorijski potvrđeno 278 slučajeva goveda oboljelih od kvrgave kože, a najviše ih je u Beranama, Bijelom Polju i Mojkovcu.

To je saopšteno Portalu Analitka iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Oni dodaju kako su vakcinisana skoro sva goveda na područjima koja su proglašena zaraženim i ugroženim, te da je u toku vakcinacija manjeg broja goveda u domaćinstvima koja se nalaze u najudaljenijim područjima.

– Vakcinacija se sprovodi intenzivno na područjima koja su označena kao slobodna, tako da je do sada vakcinisano ukupno 86 odsto ukupne populacije goveda u Crnoj Gori – dodaje se u saopštenju.

Prema posljednjim analizama, čiji rezultati su dobijeni kasno danas, laboratorijski je potvrđeno 278 slučajeva goveda oboljelih od kvrgave kože. Najviše ih je u Beranama – 70, zatim Bijelom Polju 64, te Mojkovcu 62 i Kolašinu 39, dok ih je po ostalim gradovima manje od deset: Plav 9, Gusinje 8, Plužine 6, Rožaje i Šavnik po 5, Petnjica 4, Nikšić 3, Žabljak 2 i Podgorica 1.

– Kako se i očekivalo, novi slučajevi rezultat su ubrzanja kliničke slike bolesti kod goveda koja su prije vakcinacije već bila inficirana virusom. U narednih nekoliko dana može se očekivati dalji rast broja oboljelih grla po tom prinicipu. Međutim, stvaranje otpornosti kod vakcinisanih goveda dovešće do stabilizacije situacije. Očekujemo da se to desi tokom naredne sedmice, sa završetkom vakcinacije svih goveda. Najvažnije je da se bolest u područjima gdje se pojavila drži pod kontrolom. Sve relevantne službe su skoro danonoćno na terenu i preduzimaju sve mjere i aktivnosti definisane Naredbom za suzbijanje bolesti – navode iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić krivično su procesuirali Z.G. (52) iz Nikšića koji se sumnjiči za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.