“Pozivamo na razumijevanje najodgovornijeg posla i prestanak linča zaposlenih Hitne pomoći”

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 10.01.2023. u 12:31
Zaposleni u nikšićkoj jedinici Hitne medicinske pomoći, kao i njihove kolege u Crnoj Gori, danas su se okupili u podne na trideset minuta i na trideset sekundi i simbolično upalili zvučnu signalizaciju, kako bi poručili da se maltretiranje i ponižavanje zdravstvenih radnika mora zaustaviti.

Tokom okupljanja pročitano je i saopštenje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore.

“Suočeni sa konstantnim pritiscima na zdravstvene radnike i nemilim događajima kojima su izloženi ljekari, medicinski tehničari i zdravstveno osoblje a koje je kulminiralo fizičkim napadom na ljekara Hitne pomoći – prinuđeni smo da uputimo apel javnosti kako bi se zaustavilo maltretiranje zdravstvenih radnika koji su posvećeni spašavanju života u svakom trenutku i na svakom mjestu. Pozivamo na razumijevanje najodgovornijeg posla i prestanak linča zaposlenih Hitne pomoći koji su 24 časa dnevno 365 dana u godini na usluzi svim građanima kojima je medicinska pomoć potrebna”, navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da oni nijesu heroji, već u svim uslovima i okolnostima samo obavljaju svoj posao.

“Ovim putem i na ovaj način želimo da podignemo glas jer minut znači spašen život i svaki atak znači ugrožavanje kako naših, tako i ugrožavanje života naših pacijenata. Bavljenje najodgovornijom profesijom u najmanju ruku zaslužuje makar minimum uvažavanja od strane građana, a ne maltretiranja i poniženja. U Hitnoj pomoći nema odlaganja i zaustavljanja procesa rada jer vrijeme ne čeka. I sada smo na svojim radnim mjestima i tražimo jedino da nam se omogući da radimo svoj posao s punom sviješću o odgovornosti koju imamo prema pacijentima”, navedeno je u saopštenju.

Protest su podržali predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković i sekretar Sekretarijata za kulturu, mlade, sport i socijalno staranje Dejan Ivanović.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Fond za zdravstveno osiguranje tokom prošle godine izdvojio je oko šest miliona eura za bolovanja, dok je izgubljeno oko million radnih dana. To su za CdM kazali iz Fonda za zdravstveno osiguranje. Najduže bolovanje, prema podacima iz informacionog sistema Fonda otpočelo je februara 2015. godine, koje sa manjim prekidima traje i dalje.