Predstavljamo nikšićke škole: OŠ “Luka Simonović”

thumbnail
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 09.04.2018. u 06:03

Prva je osnovna škola u Nikšiću. Prva iz našeg grada, a među prvima u Crnoj Gori, koja je dobila prestižnu nagradu “Oktoih”. Bila je prva vježbaonica Filozofskog fakulteta za Učiteljski odsjek i predmetnu nastavu. Prva je u Crnoj Gori u kojoj je otvorena kompjuterizovana učionica. Prva znanja u njoj su sticali mnogi naši ugledni sugrađani i prva je predstavljala “vrata“ u svijetu osnovnog obrazovanja za generacije i generacije Nikšićana. Mnogi od vas će pogoditi, riječ je o OŠ “Luka Simonović“.

Obitavajući u neposrednoj blizini institucija kao što su Opština, Osnovni sud, Filozofski fakultet i mnoge druge, čitav svoj vijek “regrutovala” je stručnjake u mnogim oblastima, potvrđujući da je uvijek bila više nego dobra osnova u obrazovanju i vaspitanju, kao neophodnom temelju da bi se ostvario životni i profesionalni uspjeh.

“Luka Simonović” je škola koja je mijenjala, u hodu sa vremenom, nastavne planove i programe, pa danas predstavlja školu koja uspješno hvata korak sa sve zahtjevnijim napretkom.

“Kolektiv naše škole danas čini 61 zaposleni, od kojih je 33 nastavnika i profesora i 17 učitelja, kreatora vaspitno-obrazovnog impulsa škole. Svi su na istom zadatku, uzvišenom i odgovornom, na zadatku vaspitanja i obrazovanja generacija učenika koji će “naoružani” znanjem u budućnosti predstavljati najveću snagu i temelj naše države Crne Gore. Model prenošenja i usvajanja znanja bitno se mijenja pa je nastavni kadar škole prošao niz stručnih seminara i obuka kako bi u potpunosti odgovorili zahtjevima koje iziskuje reforma obrazovanja i novo vrijeme”, navodi direktor škole Spasoje Gardašević.

Pravovremeno i kvalitetno realizovani programi i projekti kao neodvojiv segment nastavnog procesa škole učinili su je prepoznatljivom na obrazovnoj mapi Nikšića i pozicionirali je visoko na listi renomiranih i uspješnih u Crnoj Gori. Izvanredni su uspjesi učenika na opštinskim, državnim i međunarodnim takmičenjima iz gotovo svih oblasti.

“U kontinuitetu učenici naše škole ostvaruju sjajne rezultate na raznim takmičenjima: na Državnom takmičenju u znanju  i Olimpijadi znanja, kao i na takmičenjima u muzici, likovnom i poetskom stvaralaštvu, recitovanju, plesu, prvoj pomoći, sportu… Uspjesi postignuti na najprestižnijim međunarodnim takmičenjima naših talentovanih učenika i njihovih nastavnika trajan su biljeg i nepogrešiva mjera kvaliteta njenog pedagoško-vaspitnog rada”, ističe Gardašević.

U OŠ “Luka Simonović” u potrazi za znanjem, neprocjenjivim blagom, u istoj koloni su učitelji, nastavnici i đaci. Na tim principima izrasta, u vremenu velike naučne i obrazovne afirmacije, moderna škola koja je postigla zapažen napredak na obrazovnom i vaspitnom području pod motom “Otvorena škola u kojoj smo svi jednaki”. Međutim, potvrdu njenog kvalitetnog rada kroz čitavu svoju istoriju najbolje daje plejada velikana i znamenitih ličnosti u različitim oblastima javnog života i stvaralaštva koji su prva znanja sticali u ovoj školi.

Veliki broj ličnosti iz javnog i političkog života su u potrazi za prvim znanjima krenuli iz ove škole. Iz oblasti medicinskih nauka dr Nebojša Jovanović, u svijetu poznati i priznati mikro hirurg. Na polju umjetnosti ikona muzičke scene bivše Jugoslavije Miladin Šobić, te poznati sportisti Miodrag Skale Gvozdenović, Mirko Vučinić i mnogi drugi.

Škola je uključena u veliki broj aktivnosti i projekata čiji su rezultati vidljivi i dalekosežni i na obrazovnom i na vaspitnom polju.

“Uključeni smo u mnoge državne i međunarodne projekte koji doprinose očuvanju vrijednosti ličnosti i društva. Rezultati su vidljivi, čitljivi i dalekosežni i na obrazovnom i vaspitnom polju. Na primjer, opremljeni su i uređeni po mjeri učenika važni prostori u školi i stvoren ambijent za brojne aktivnosti koje razvijaju kreativnost i odgovornost djece – sportska i svečana sala, biblioteka i medijateka, školska zbornica, dječije igralište, kreativna radionica u kojoj se pripremaju sve vannastavneaktivnosti. Na listi učenicima omiljenih aktivnosti su božićni i osmomartovski bazari koji sabiraju vještine đaka i roditelja u različitim oblastima – od tradicionalnih rukotvorina, vještina kulinarstva do savremenih  tehnika izrade predmeta i suvenira. Timski se radi na unaprjeđenje kvaliteta školovanja, promociji zdravih stilova življenja, prevenciji bolesti zavisnosti. Motivisani učenici pokazuju izuzetnu kreativnost u svim programima koje osmišljavaju u Kreativnoj radionici sa nastavnicima, roditeljima i partnerima iz lokalne zajednice: Dječija nedjelja, pravljenje kolača, čestitki, ukrasa, šivenje kostima, sadnja i održavanje cvjetnebašte u dvorištu škole, organizovanje Božićnog i Osmomartovskog bazara, proljećni kros i maskenbal, prodaja ručno izrađenih knjiga i proizvoda kreativne radionice, eko bazar”, navodi pedagoškinja Ana Lalović.

U školi se u kontinuitetu odvijaju brojne aktivnosti na raznim poljima, a kao što je “Luka Simonović” nekada bila prva po mnogo čemu, tako je sada prva i jedina škola koja organizuje svoj sajam knjiga.

“Od aktivnosti koje nas očekuju u narednom periodu je velika akcija uređenja školskog dvorišta za Dan planete zemlje, a slijedi i organizovanje tradicionalnog šestog po redu sajma knjiga na koji smo posebno ponosni jer smo prva škola koja organizuje jednu ovakvu stvar”, istakla je Lalović.

Kratak istorijat:

Odlukom sreskog narodnog odbora 1949. godine, odjeljenja Narodne škole i nižih razreda Realne gimnazije pretočena su u Prvu osnovnu školu, koja je 1960. krunisana imenom narodnog heroja i profesora nikšićke gimnazije – Luke Simonovića.

Škola, koju je upisalo 1.095 učenika, na početku je radila u tri razreda i 20 odjeljenja, a za prvog direktora je izabran profesor Mihailo Vučinić.

Škola je radila 25 godina u Dvorcu kralja Nikole, tačnije do 1975, kada je preseljena u današnju zgradu koja je rađena po projektu arhitekte Andrije Markuša, čijom izgradnjom je riješen problem manjka prostora. Školu je te godinepohađalo 915 učenika.

Pored mnogih priznanja, kao najznačajnija nagrada za izuzetan rad, školi je dodijeljena daleke 1973. godine, kada je kao prva škola u Nikšiću, a među prvima u Crnoj Gori, dobila nagradu “Oktoih”. 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Turistička organizacija Nikšić i ove godine, povodom predstojećih praznika organizuje akciju za izbor najljepšeg novogodišnjeg izloga pod nazivom „Novogodišnja čarolija u izlogu“.
Na samom upisu Filozofskog fakulteta UCG, prema psihologiji sam već gajila ljubav koja je svakim danom postajala sve veća, te je ona do danas uspjela da postane nešto bez čega sebe ne mogu ni da zamislim, riječi su studentkinje Filozofskog fakulteta Milene Abramović (9.53) koja je proglašena je za najbolju studentkinju svog fakulteta za tekuću studijsku godinu 2022/23.