Predstavljamo nikšićke škole: OŠ „Mileva Lajović Lalatović“

1
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 22.01.2018. u 06:47

Svjesni smo da je temelj svake države obrazovanje mladih, da samo tako zajedno možemo daleko doseći u Evropu. Mi smo vizionari i mislimo unaprijed, te tako obrazujemo djecu, ulažemo u njih danas, da bi u budućnosti imali sigurne nosioce kvalitetnog obrazovanja, kvalitetnog upravljanja i života uopšte, kazala je Vera Božović, direktorica OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ prilikom naše posjete toj ustanovi.

Osnažena procvatom i urađenim u protekle dvije godine otkad je na tom mjestu, direktorica je posjetila na brojne projekte koje su realizovali u prethodnom periodu, projekte u kojima su trenutno, ali i one planirane.

„Škola koja ima tradiciju škole koja je nosilac najvećih opštinskih i državnih priznanja, nastavlja tim tokom, pa smo u protekle dvije godine imali razne projekte. Ušli smo u projekat reintegracije i integracije djece RE populacije. Pošto smo mi druga škola po veličini u Crnoj Gori sa ukupnim brojem djece koja dolaze iz RE zajednice, tim projektom pokrenute su razne inicijative: u školi je obezbijeđen RE medijator, u okviru tog projekta dobili smo Biblioteku igračaka u vrijednosti od 25.000 eura. U biblioteci koja radi tri dana nedjeljno djeca će moći da se obrazuju, koriste igračke, čitaju priče itd“, nabraja Božović.

Dalje, ova škola je u projektu „Moje vrijednosti i vrline“, i u okviru tog projekta realizuju se radionice na nivou od I do IX razreda.

„Radimo indekse inkluzivnosti, imamo i Biblioteku igračaka za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama, radimo projekat „Podrška nadarenim učenicima“ u okviru kojeg smo uradili istraživanje za šta nam sve djeca imaju talenat, pa smo pokrenuli inicijativu da se u skladu sa interesovanjima djece formiraju različite vrste sekcija. Tako u školi imamo više od 20 sekcija koje se bave nadarenom i talentovanom djecom. U školi se realizuje i studentska volonterska praksa, za djecu koja zaostaju u učenju na časovima u dopunskoj nastavi pruža se podrška u Crnogorsko-srpskom, bosanskom, hrvatskom jeziku i književnosti i matematici“, dodaje direktorica podjećajući da je prethodnog mjeseca u školi organizovano školsko takmičenje od IV do IX razreda pod sloganom „Znanje je moć“, kao i muzičko takmičenje karaoke.

U školi se, takođe, realizuje projekat „Prevencija narkomanije“, zatim „Projekat profesionalne orjentacije“, „Tim za nasilje“ koji je, kako ističe direktorica, u ovoj školi prvo počeo da funkcioniše. U okviru ENO  programa održivog razvoja, u toj školi svaka generacija prvaka sadi svoj platan, a učestvuju i ostali učenici. Imaju i preduzetnički klub, a tu su i brojne sekcije koje je gotovo nemoguće nabrojiti – likovna, literarna, recitatorska, dramska, lutkarska, prva pomoć, ples, fudbalska, rukometna, košarkaška, ekološka i mnoge druge…

„Radimo samoevaluaciju rada škole da bi dosegli tu školu kvaliteta iz različitih oblasti – podrška učenicima koji dolaze iz RE zajednice, uređenje enterijera škole, ocjenjivanje. Za svaku od te tri oblasti su planirane različite aktivnosti, odnosno mjere za unaprijeđenja te oblasti. Možemo se pohvaliti i Učeničkim parlamentom u školi koji pokriva različite oblasti, osluškujemo potrebe djece i shodno tome pravimo godišnji plan i realizuju se određene aktivnosti. Svaku aktivnost koju realizujemo ne počinjemo ad hok, nego istraživački. U školi dejstvuje naš hor, mali i veliki. Mi smo jedina škola u Crnoj Gori koja ima orfov instrumentari. Imamo KUD škole „Vito Nikolić““, ponosno nabraja ona pokušavajući da se sjeti svega onoga što je u školi oživjelo proteklih par godina.

Takva je i video hronika „Prođoh školom“, odnosno ekran u holu škole gdje se tokom malih i velikih odmora manifestuje svaka aktivnost.

„Time smo dobili da nam učenici mnogo ljepše i kvalitetnije provode svoje odmore. U planu je da im na odmorima puštamo muziku jer je od ove školske godine naša škola je kupila svoje ozvučenje“, dodaje direktorica podsjećajući da, u okviru rada na prepoznavanju talenata imaju saradnju sa Danijelom Alibabićem, te tako u ovoj ustanovi on drži svoje muzičke radionice „D mol“ škole.

Osim svojih učenika, direktorica je posebno ponosna na timski rad.

„Škola ima kompletnu službu psihološku, pedagošku, logopedsku. To je tim koji zajedno dejstvuje. Kolektiv je izuzetno složan, povezan, ljudi koji su uvijek spremni da odvoje svoje slobodno vrijeme za šta, naravno, bivaju nagrađeni. Edukaciji u usavršavanju nastavnog kadra se posvećuje značajna pažnja jer smo potpuno sigurni da se uspješan nastavni proces zasniva na stručnom i kreativnom nastavnom kadru. Tako sve nastavnike ove škole redovno upučujemo na stručno usavršavanje, što je veoma bitno da bi se ispratile sve ove nabrojane aktivnosti. U školi je oko petoro nastavnika sa naučnim zvanjem, a 11 u proceduri unaprijeđenih zvanja“, zadovoljno ističe Božović ne zaboravivši da podsjeti da je ta ustanova bila 2013/2014 u projektu renoviranja objekta kojim je obuhvaćena rekonstrukcija fasade, krova, stolarije, molerski radovi i slično.

Ipak, posebno blago i vrijednost škole, su, prema riječima Božović, njeni učenici, u šta smo se uvjerili i prilikom posjete. Mnogi od njih su ove školske godine, ali i prethodnih, odnijeli značajna opštinska, državna i međunarodna priznanja.

Baš jedan od takvih bisera je Nikola Vučetić koji pohađa sedmi razed, a njegova ljubav, ali i talenat, je karate.

„Mnogo volim karate, ali prioritet mi je škola. Ipak, uspjevam sve da uskladim jer moja razredna Svetlana Drašković i ostali nastavnici uvijek mi izađu u susret, oslobode me domaćeg i imaju razumjevanja. Učestvovao sam na više takmičenja, tri izvan države i i 13 u državi. Bio sam pozvan da igram za reprezentaciju ali nijesam mogao da odem“, priča nam Nikola uvjeren da mu to u budućnosti zbog škole neće izmaći.

Još jedna od uspješnih sportista te škole je Nataša Jeftić, učenica devetog razreda.

„Našu školu sam predstavljala na Državnom prvenstvu u džudou koje je održano na Cetinju prethodnog aprila, zatim 2016. na Balkanskom prvenstvu. Sve to mi oduzima prilično vremena, ali nastavnavnici tolerišu moje odsustvo i izađu mi u susret. U početku su bili jako iznenađeni da žensko trenira džudo i da je uspješno u tome, ali nakon malo vremena su se privikli. Namjeravam da nastavim da se bavim džudoom i tek budem uspješna u tome“, samouvjereno ističe ona.

A Ana Radulović je školu predstavljala na više takmičenja iz engleskog jezika gdje je bilježila itekako značajne razultate. Zbog toga je odlučila i da taj jezik bude njena profesija u budućnosti.

„Engleski je prosto nešto što ja volim da učim, volim nastavnicu engleskog Vesnu Guzinu koja mi mnogo pomaže i u svemu sam sa njom, tako da mi ništa ne pada teško. Osim nje, uvijek je tu podrška drugara. Kada sam se vraćala sa tih takmičenja svi su me grlili, čestitali mi jer mi uspjeh jednog od nas doživljavamo kao uspjeh svih“, sa osmjehom se sjeća Ana.

Kratak istorijat:

Osnovna škola „Mileva Lajović Lalatović“ počela je sa radom u jesen 1948. godine u Rubežima, Rješenjem Ministarstva prosvjete Narodne Republike Crne Gore. Na svom početku imala je jedno kombinovano četvororazredno odjeljenje koje je brojalo 70 učenika. Škola je 1959. dobila ime poznate revolucionarke Mileve Lajović Lalatović, a od 1981. počela je sa radom u novoj školskoj zgradi. Od 17. septembra 2002. godine u Rubežima je počelo sa radom područno odjeljenje koje prati sve aktivnosti ove ustanove.

Školske 2005/2006 započela je implementacija novih nastavnih programa u školi, a imlementacijom reforme širom su otvorena vrata svim reformskim izazovima što u školi sa ponosom ističu.

Danas škola broji ukupno 1030 učenika raspoređenih u 42 odjeljenja. Rad je organizovan u dvije smjene na način da su u smjeni istovremeno učenici iz odjeljenja razredne nastave i učenici iz odjeljenja predmetne nastave.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U nikšićkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, zbog sumnji da su 2020. godine prekršili mjere protiv širenja korone. Bivši načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović tokom svjedočenja rekao je da su službenici CB nekoliko dana prije praznika Svetog Vasilija Ostroškog razgovarali sa sveštenikom Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem kojima su kazali da policija mora poštovati mjere NKT-a i slovo zakona.