Predstavljamo nikšićke škole: OŠ „Olga Golović“

20171110_103859
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 27.11.2017. u 07:08

Škola koja u svojoj dugoj istoriji i plemenitoj misiji školuje brojne generacije, otvarajući im široke vidike i puteve obrazovanja, njegujući i afirmišući divne uzore prosvjetnih radnika, svakako je OŠ „Olga Golović“.

Inkluzivna je škola za sve učenike, škola koja im omogućava da u pozitivnoj klimi, kroz saradničke odnose steknu iskustva i znanja za dalje školovanje i uključivanje u svijetu odraslih.

„Cijenimo trajno i primjenjivo znanje i cjeloživotno učenje. Najveća snaga za kvalitetan rad i razvoj škole je stručno nastavno osoblje koje se stalno usavršava kroz planirane seminare, koji im omogućavaju da osavremene nastavu. Četiri naša nastavnika dobila su viša znanja: Snežana Bošković zvanje istraživača u nastavi, Vera Mićunović zvanje nastavnik savjetnik i Tanja Đonlaga i Tamara Janjušević zvanja nastavnik mentor“, priča nam direktorica škole Slobodanka Žižić.

Škola je posljednjih godina radila na osnaživanju stručnog tima tako da danas ima defektologa, pedagoga, psihologa i logopeda. To je, prema riječima direktorice, snaga i prednost ove škole koja, uz stručni i posvećeni kadar, daje maksimalan doprinos unapređenju kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada. 

„Želimo učenje radi znanja, a ne učenje za ocjenu. Trudimo se iz dana u dan da što više osavremenimo nastavu, da je učinimo interesantnijom kako bi pružali učenicima užitak zanimljivog, kontinuiranog, istraživačkog učenja. Podstičemo učenike na razvoj radnih navika, njegujemo stvaralaštvo i kreativnost i pružamo stručnu pomoć za što kvalitetniji razvoj svakog učenika. Uspijevamo kao tim, volimo sarađivati jedni sa drugima. Učenike naše škole dočekujemo sa toplinom i od prvog dana njihovog školovanja odgajamo ih u duhu tolerancije, povjerenja, iskrenosti  i međusobnog razumijevanja“, objašnjava Žižić dodajući da u ovoj ustanovi razvijaju multikulturalnost, žive u zajedništvu i prihvatanju svih različitosti, uče jedni od drugih i pomažu jedni drugima.

Zadovoljna je i sa saradničkim, otvorenim, iskrenim i profesionalnim odnosom sa roditeljima svojih učenika, koji je, kako kaže, pun razumijevanja uz stalan razvoj i očuvanje međusobne podrške.

Tradicionalno se u ovoj školi postižu izvrsni rezultati, pa je direktorica sa pravom ponosna na postignuća učenika.

Posebno treba naglasiti najveća priznanja koja je škola dobila za svoj dosadašnji rad, a to su Septembarska nagrada dodeljena 1985. godine na svečanoj sjednici SO Nikšić i „Orden zasluga za narod sa srebrnom zvezdom“ kojom je školu odlikovalo predsjedništvo SFRJ u maju 1986. godine. Dva nastavnika su dobitnici nagrade „Oktoih“, a jedan priznanja „Najdraži učitelj“. I sama škola je 2002. godine dobila već pomenutu prestižnu nagradu „Oktoih“.

„U toku 62 godine postojanja i rada, razvoj škole je tekao uzlaznom putanjom i postizani su sve bolji i bolji rezultati, i u nastavi, i u kulturnoj javnoj djelatnosti. Uspjeh i disciplina učenika stalno se poboljšava pa su učenici naše škole nastavljali školovanje u srednjim, a zatim u višim i visokim školama i formirali se kao vrsni stručnjaci radnici na raznim poslovima. Među njima su dramski pisac Igor Bojović, pjesnik Pavle Goranović, rediteljka Marija Petrović, režiser Andro Martinović, džudisti Danu i Danilo Pantić, karatista Dragoljub Fatić…“, podsjeća direktorica.

Nagrade i dostignuća su brojna i gotovo nemoguća za nabrojiti, ali neizostavno je pomenuti da je ova osnovna škola jedna od prepoznatljivih sa tradicionalnom naglašenom muzičkom kulturom na kojoj bi joj pozavidjele neke škole kojima je to uža specijalnost. Šezdesetih godina prošlog vijeka imala je orkestar mandoline i folklorni ansambl, a danas njen hor i orkestar broji 120 članova.

I danas su rezultati cjelokupnog rada u nastavi i vannastavnim aktivnostima nastavljeni i vidljivi. Veliki broj osvojenih prvih, drugih i trećih mjesta na međunarodnom, državnom i opštinskom nivou u svim vidovima i stvaralaštvu njenih učenika potvrđuju zlatne, srebrne i bronzane medalje, pehari, priznanja i nagrade, kako za pojedince tako i za školu kao cjelinu. Svake godine se nižu nagrade – od sportskih disciplina do literarnih i likovnih konkursa, prirodnih i društvenih nauka.

Da je ova ustanova pravi rasadnik talenata uvjerili smo se i prilikom naše posjete kada su nam dva prava predstavnika – Katarina Jovović, učenica osmog razreda i Lara Spasojević, učenica sedmog razreda, predočile neke od svojih rezultata.

Naime, Katarina je osvojila osvojila prvu nagradu na školskom literarnom konkusu na temu „Radost djetinjstva“ sa pjesmom  „Mariji sa ljubavlju“, zatim je u maju ove godine ušla u 12 najboljih na 29. Međunarodnom takmičenju u Savinom selu, štampana je i zbirka sa pjesmama gdje je bila i njena pjesma „Djetinstvo“. Dobitnik je i druge nagrade na 4. Festivalu poezije u Bijelom Polju, trećeg mjesta u Šavniku u julu ove godine sa pjesmom „Jednom Tara reče meni“.

„Nije mi teško, sve stižem sa zadovoljstvom i srećna sam zbog svojih postignuća. Nadam se da ću nastaviti ovim putem, da činim ponosnim svoje roditelje, školu, nastavnike i drugare“ , kazala nam je ova talentovana djevojčica.

Talanat i skromnost krase i Laru. Njene nagrade su brojne, učestvovala je na raznim konkursima, među kojima su literarni konkurs „Lijepo je biti dijete“ na kojem je prošle godine osvojila specijalnu, a ove godine prvu nagradu. Na literarnom konkursu u drugom razredu, na temu „Moja učiteljica“ osvojila je prvo mjesto. Zatim je učestvovala na evropskoj manifestaciji „Bezbijednost u saobraćaju“, a učestvovaće na predstojećim konkursima „Tajni šapat maslinove gore“ i „Ala je lijep ovaj svijet“.

„Sve nagrade mi predstavljaju veliko zadovoljstvo ali i odgovornost. Uvijek se trudim da svoju školu predstavim u najboljem svijetlu jer zaista smatram da je uz savjestan rad njenih prosvjetnih radnika izrodila veliki broj talenata, zapaženih umjetnika“, ističe Lara koja se u posljednje vrijeme priprema za izložbu svojih likovnih radova, 29 portreta učenika iz svog odjeljenja.

I ljepota pisane riječi oduvjek se njegovala u ovoj školi, pa je u oktobu 2015. godine počela sa radom Novinarska sekcija. Kako je kazala direktorica, učenici su sa entuzijazmom krenuli u jedno istraživačko putovanje i svakog narednog časa dolazili sa novim idejama i prijedlozima, pa je tako nastao i prvi broj njihovih zidnih novina. U junu ove godine izašao je i školski list.

U odjeljenju prvog razreda se realizuje pilot projekat gdje se dio nastave izvodi  na engleskom jeziku kako bi im omogućili sticanje funkcionalnog znanja.

Poslednju deceniju uz velika materijalna ulaganja Ministarstva prosvete, preko Projekta energetske efikasnosti 2010. i drugih projekata uz podršku opštine Nikšić, Savjeta roditelja, donacija kao i sopstvenih sredstava, u školi su znatno unaprijedili uslove za rad. Podrška Ministarstva prosvete nije izostala ni ove godine, tako da je tokom ljeta urađena potpuna rekonstrukcija toaleta u školi, a pored radova na toaletima izvršeni su radovi na jednom dijelu fasade školskog objekta, urađen sportski poligon po savremenim standardima, izvršeni farbarsko-molerski radovi u jednom dijelu škole, postavljan video-nadzor, nabavljeni računari za informatički kabinet…

Svi ovi projekti su od velike važnosti, smatra Žižić, jer će znatno doprinijeti poboljšanju uslova rada u školi, ali da tu ne smiju stati, već im predstoje novi izazovi.

„Jedno je sigurno – nastavićemo u duhu tradicije ove škole. Mi smo škola prijatelj – svi različiti, a jednako vrijedni. Zajedno stvaramo ljude, danas male a sjutra veće od nas. Zajedno težimo svom cilju, a cilj svih zaposlenih je kvalitetna i sigurna škola, bliska životu, u kojoj je prijatno učiti i raditi, u kojoj se njeguje multikulturalnost, multietničnost, u kojoj svi doprinose da atmosfera bude radna i prijateljska, u kojoj se moguće nesuglasice rješavaju dogovorom. I kad dosegnemo do samog vrha koji se zove savršenstvo, nećemo se zaustaviti, jer ništa ne može biti toliko savršeno da ne može biti savršenije. Riznica znanja i polje neznanja su skriveni duboko u nama i treba tragati za njima“, zaključuje Žižić.

Kratak istorijat

Škola je nastala 1955. godine kada je konstituisana od nižih razreda dvije do tada osnovne škole i nižih razreda tadašnje Gimnazije, tako da je iste godine počela raditi kao potpuna osmogodišnja škola sa odjeljenjima svih razreda. Prve dvije godine postojanja imala je 17 odeljenja sa 730 učenika, a nalazila se u zgradi Škole učenika u privredi, u Ulici Vuka Mićunovića. U sadašnjoj zgradi škola se nalazi od početka školske 1978/79 godine. Od 18. septembra 1959. godine škola dobija sadašnji naziv po imenu poznate revolucionarke iz perioda Drugog svjetskog rata, Olge Golović, a 1962. godine širom je otvorila vrata djeci sa posebnim obrazovnim potrebama, pa od tada do danas Odeljenje specijalne nastave neprekidno radi u školi.

I pored čestih preseljavanja i vrlo složenih uslova u kojima je radila, škola se vrlo brzo razvijala da bi školske 1969/70 godine imala 44 odeljenja sa 1.540 učenika!

Ova ustanova danas broji 763 učenika redovne nastave, raspoređenih u 29 odeljenja, dok u njoj ima 68 zaposlenih. Rad u školi je smjenski, nastava kabinetska i izučavaju se tri strana jezika – engleski, italijanski i francuski.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.