Predstavljamo nikšićke vrtiće: “Ciciban”

15175622_1067935069986060_882307198_n
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 27.11.2016. u 08:20

U vrtiću “Ciciban” dan počinje jutarnjim krugom u kojem  mališani dijele osjećanja i doživljaje od prethodnog dana. Tako petogodišnji Radovan kaže da volit vid igre, ali i druge aktivnosti koje slijede tokom dana.

“Najviše volim materijale, suvo presipanje i mokro presipanje uz pomoć lijevka. Volim i da se igram sa drugarima, a u vrtiću imam i najboljeg druga i drugaricu”, kaže Radovan.

Da se raduje svakom odlasku u vrtić kazala je četvorogodišnja Lucija.

“Mnogo volim vrtić, ovdje mi je baš lijepo ali jedva čekam da krenem u školu. Od igara najviše volim  Čovječe ne ljuti se”, otkrila nam je ona.

O njima i njihovim drugarima u ovoj ustanovi, koja je počela sa radom 2014. godine u kvartu iza bolnice, brine stručan tim od osam vaspitača, a od ove školske godine imaju i pedagoga i bibliotekara. Pored njih, tu su još dvije medicinske sestre, kuvarica, servirka i higijeničarka.

U vrtiću se nalaze četiri radne sobe u kojima borave mješovite grupe djece, uzrasta od dvije i po do pet i po godina, biblioteka, kancelarija, kuhinja koja radi po najsavremenijem sistemu HACCP i u kojoj se pripremaju obroci za mališane ove vaspitne jedinice. Takođe, tu su moderno opremljene sanitarne prostorije prilagođene djeci ovog uzrasta.

Ove školske godine upisano je 120 mališana, od kojih se njih 95 redovno druže svakog dana.

Kako navodi koordinatorka, Nevenka Perutić, u vaspitnoj jedinici “Ciciban” već dvije godine je, u saglasnosti Ministarstva prosvjete, implementacija Montesori programa kroz pedagošku praksu, što znači da se kadar vrtića još uvijek edukuje u vidu seminara kroz teorijske i praktične vježbe.

“Montesori program se zasniva na buđenju želje za učenjem, zadovoljavanju radoznalosti, izgrađivanju koncentracije, razvijanju radnih navika i samopouzdanja. Dijete je ono koje vodi u našim učionicama, a vaspitač ga prati, posmatra, prezentuje materijale i usmjerava. Najkraće pojašnjenje Montesori metode je “Pomozi mi da uradim sam”, što znači da se dijete slobodno kreće po učionici i bira materijal u skladu sa svojim interesovanjima”, objašnjava ona.

Djeca uče kroz iskustvo i otkriće, sama otkrivaju i ispravljaju greške, umjesto da mu vaspitač daje tačan odgovor.

Učionica ne smije biti prenatrpana, pojašnjava koordinatorka, već posebno pripremljena podsticajna okolina u kojoj dijete može razviti svoje sposobnosti.

“Montesori materijal je postavljen tako da vodi dijete od lakše ka težim vježbama, od konkretnog ka apstraktnom, od cjelovitog ka pojedinačnom. Zbog toga se materijal nakon korišćenja uvijek vraća na njegovo stalno mjesto. Učionice su raspoređene po područjima vaspitno-obrazovnog rada: centar za kosmičko obrazovanje, umjetnički centar, centar za matematiku i jezik i senzorni centar, a u svakoj učionici imamo materijal za vježbe praktičnog života”, dodaje ona.

Raspored dana u ovom vrtiću zasniva se na individualnom radu djece i radu na projektu, u malim grupama. Novina od ove godine u “Cicibanu” je da djeca od pet godina nemaju popodnevni odmor, već je sa njima, u sklopu cjelokupne pripreme za školu, organizovan kvalitetan rad.

Takođe, vrtić je i u projektu “Partnerstvo za pomirenje kroz rano obrazovanje” čiji je cilj poštovanje različitosti i nastavlja sa njegovom implementacijom.

“Projekat je otpočeo u januaru 2015. i realizuje se u više zemalja regiona. Poštujući balkanski regionalni priručnik obavljamo široku lepezu aktivnosti. Naša djeca već u ranom uzrastu uče o toleranciji, a promovisanje različitosti ima snažnu fukciju u predškolskom uzrastu. Moram naglasiti da imamo dobru saradnju sa roditeljima, punu uzajamnog poštovanja i razumjevanja koja se ogleda u obliku donacija, njihovog učešća u aktivnostima i zajedničkog rada u cilju kvalitetnijeg razvoja i uspjeha njihove djece”, kazala je Perutić za kraj našeg razgovora.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Potpredsjednik opštine Nikšić Mitar Goranović učestvovao je na Reload konferenciji pod nazivom „Za bolje zajednice – saradnja lokalnih samouprava i nevladinih organizacija“, koju su UNDP i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori organizovale u Podgorici.