Predstavljamo nikšićke vrtiće: “Lastavica”

17857964_1195033743942858_56739496_n
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 09.04.2017. u 07:07

Vrtić “Lastavica” mjesto je gdje djeca kreiraju sadržaj i na osnovu svojih želja stiču prva iskustva.

Zaposlenima u ovoj vaspitnoj jedinici sreća mališana je najbitnija, pa se shodno tome i radi sa njima.

“Najvažnije nam je da djeca budu zadovoljna i srećna jer kada su srećni i zadovoljni onda sve drugo dolazi samo. Oni sa zadovoljstvom dolaze u vrtić i sve što radimo radimo u interesu djece. Vrtić je baza društva tu se stiču prva iskustva, a sve prema njihovim željama interesovanjima, nema da se djeca sile na bilo šta”, istakla je koordinatorka Zorica Bukilić naglašavajući da na ovom mjestu djecu ne uče samo svojim pravima već i obavezama.

 “Nama je jako važno da dijete nauči da ima obaveze jer kad nauči da ima obaveze onda će ono itekako biti svjesno svojih prava. Uče da, ako neku stvar uzmu, moraju da je vrate na svoje mjesto i to je vrlo bitno za njihovu vaspitanje. Takođe, uče da imaju poštovanja prema svojim drugarima odnosno da se uče poštovanju jedni prema drugima, da nauče jedni druge da slušaju”, objašnjava ona dodajući da je manje bitno da li će naučiti pjesmicu napamet ako nauče trajne vrijednosti kao što je neko pravilo ili lijepo ponašanje.

Da dijete treba da osjeti da pripada nekoj grupi je, smatra koordinatorka, osnovni preduslov za njegov ugodni boravak u vrtiću. U skladu sa tim stavom vaspitači grade drugarski odnos sa mališanima.

“Oni ovdje imaju slobodu izražavanja i slobodu uopšte,mogu da kažu ono što žele, ono što osjećjua, da se ne osećaju ukalupljeno i uštogljeno. Treba im dati punu slobodu, a ono će kroz tu svoju slobodu izraziti i svoju kreativnost i sve ostale svoje vrijednosti. Funkcionišemo potpuno na osnovu  drugarskih odnosa jer jedino tako i možemo da funkcionišemo”, iskrena je ona.

Posmatranjem i praćenjem, objašnjava ona, primijete ako dijete ima neki problem jer se u tom uzrastu on uoči promjenama u raspoloženju, ali, prema njenom mišljenju, za njihovo rješavanje je ključna saradnja sa roditeljima.

“Ono na čemu najviše insistiramo u vrtiću je saradnja sa roditeljima, jer kad je normalna komunikacija između roditelja i vaspitača onda to mora da funkcioniše. Insistiram na otvorenoj komunikaciji sa roditeljima jer ukoliko ne kažu nešto što su primijetili kod deteta mi ne možemo da znam. Isto tako je i u obrnutom slučaju, uvijek potpuno iskreno pričamo sa njima, bilo šta da se dešava u vrtiću. U suprotnom samo dijetetu  pravimo gore”, istakla je ona.

Osim vaspitanja, vrtić “Lastavica” je okruženje gdje mališani mogu mnogo toga i da nauče. Tako se fokusiraju na fizičko vaspitanje, koje je, prema riječima Bukilić, posebno važno u ovom uzrastu.

“Mi mnogo radimo na fizičkim aktivnostima. Mislim da je to važan segment i da se zanemario u posljednje vrijeme. Tu imamo razne igre, pokretne igra, mirne igre, takmičarske igre, organizujemo svašta nešto što oni žele i što oni vole. Oni predlažu razne igre i zašto ne udovoljiti kada se osećaju dobro u toj igri”, jasna je ona.

A mališani se ovih dana svojim kreativnim aktivnostima pripremaju za Vaskrs, praveći korpice i razne ukrase kojim će uljepšati enterijer vrtića, dok se predškolci vrijedno pripremaju za školu. U skladu sa tim uče engleski jezik, organizuju razne radionice i posjete školama. Ovo je okruženje i gdje se njeguju talenti, pa, kako kaže kordinatorka, redovnim upražnjavanjem aktivnosti gde se može ispoljiti taj talenat podstiču djecu da budu još bolja.

U ovoj vaspitnoj jedinici zastupljene su sve četiri vaspitne grupe: jaslice, mlađa, srednja i starija, a sve zajdeno broje oko 90 dece. O njima brine osam vaspitača, dvije medicinske sestre – jedna u grupi i jedna na trijaži i servirka.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.