Predstavljamo nikšićke vrtiće: “Proljeće”

15139347_1058707404242160_1986391113_n
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 20.11.2016. u 07:30

Nakon Zvjezdice i Bistrice uputili  smo se u vrtić “Proljeće“ u Ćemencima kako bi vidjeli na koji način se mališani u tom kraju priremaju za školu i važne životne obaveze.

Ova vaspitno-obrazovna ustanova otvorena je još 1994. godine.

U komfornom prostoru smještene su 3 radne sobe za tri starosne grupe djece, jaslice, mješovitu mlađu i mještovitu stariju grupu, tu su hol, trpezarija i sanitarne prostorije.

Kadar vrtića broji devet osoba, od čega je šest vasitačica, dvije medicinske sestre i higijeničarka.

Po standardima koje nalaže Ministarstvo prosvjete realizuje se vaspitno-obrazovni proces u tom objektu. Kako nam je rekla koordinnatorka, Milica Nikolić, ove godine upisano je preko 90-oro djece, a redovno se sa njima druži 60 mališana.

“Djeca dolaze do 8.30h. Uz različite jutarnje aktivnosti koje su birane po sopstvenim željama, stvaramo opuštenu, toplu atmosferu koja nam je potrebna za drugi dio dana. Doručak je u 9h i djeca mu se veoma raduju, a naučili smo i pravila ponašanja za stolom. Nakon doručka slijedi glavna aktivnost koja zna da bude i drugačija od planirane, jednostavno djeca pokažu drugačije interesovanje”, objašnjava koordinatorka kako teku dani u vrtiću.

Ona dodaje da se posebno fukusiraju na centre interesovanja koje po potrebi, kako kaže, otvaraju i zatvaraju.

„ Trudimo se da oplemenimo radni prostor kako bi djeci bilo što izazovnije, a samim tim i zabavnije boraviti u vrtiću. Posmatramo, procjenjujemo, kreiramo vaspitno-obrazovni proces. Određujemo mjesečnu temu, a vodilja za njen odabir su dječje ideje koje dobijamo kroz njihove svakodnevne iskaze”, objasnila je Nikolić i dodala da svakog mjeseca vrše odabir koji će zvanični svjetski dan obilježiti u vrtiću.

Ona smatra da je za mališane veoma važno obilježavanje Dana djeteta, Nedjelje štednje, Svjetskog dana tolerancije, kako bi ih osposobili za praktične životne aktivnosti i kako bi išli u korak sa vremenom.

Naglasila je i da su djeca starije grupe oduševljena binom koja je dio radnog prostora, kao i da uživaju u igrama građevinskog centra.

“Na bini realizujemo naše zajedničke mjesečne aktivnosti koje su najčešće u vidu predstava, priredbi, skečeva i slično. Djeca grade samopouzdanje i svoju ličnost da bi mogli samostalno u budućnost. Osim pomenutih aktivnosti djeca uče pjesmice, bajke, jako vole boju,  kredu i da slikaju uopšte,  a mi računamo da je to jedan od načina kojim se ukida barijera prema školskoj tabli pa ih u tome dodatno podržavamo. Tu im motorika dođe do izražaja, dok mlađi vole razne koreografije”, pojašnjava ona.

Povodom Svjetskog dana djeteta i Svjetskog dana TV-a u vrtiću će priremiti priredbu. Akteri su djeca mješovite mlađe i mješovite starije grupe.

Nikolić je, za kraj dodala da djeca, u suštini, vole vrtić, a da je veoma zadovoljna saradnjom sa roditeljima.

“Mališani rado prihvataju izazove koji su pred njima i slobodno mogu kazati da rado dolaze u vrtić. Sa roditeljima imamo lijepu saradnju. Djeca ih sama pozivaju kod nas, a to je valjan pokazatelj o kakvom vaspitno-obrazovnom procesu je riječ”, zaključila je ona.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Potpredsjednik opštine Nikšić Mitar Goranović učestvovao je na Reload konferenciji pod nazivom „Za bolje zajednice – saradnja lokalnih samouprava i nevladinih organizacija“, koju su UNDP i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori organizovale u Podgorici.