Predstavnici Razvojne banke posjetili zgradu za izbjeglice u Humcima, Grbović najavio novi projekat

rrrrr
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 19.06.2019. u 11:02

Povodom obilježavanja Dana izbjeglica, predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović i predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, Razvojne banke Savjeta Evrope, Skupštine donatora i Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa obišli su danas stambenu zgradu u Humcima, u kojoj su smještena izbjegla i raseljena lica.

Riječ je o prvoj zgradi koja je urađena u okviru Regionalnog stambenog programa u Crnoj Gori za raseljena i izbjegla lica. Svoj dom 2017. godine, kada je zgrada urađena, pronašle su 62 porodice sa 231 članom.

Među njima je i Zoran Videkanić koji je sa porodicom izbjegao iz Bosne i Hercegovine 1993. Godine. Nakon 23 godine podstanarskog života njegovo stambeno pitanje je riješeno prije dvije godine kada se uselio u zgradu.

„Moja porodica i ja smo zadovoljni. Napokon je stambeno pitanje riješeno. U zgradi imamo fin odnos… Volio bih da dobijemo i igralište za djecu“, rekao je Videkanić.

Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović podsjetio je da je vrijednost projekta iznosila 2,6 miliona eura, od čega je učešće Opštine bilo 557 hiljada eura.

„Projekat je realizovan u potpunosti u planiranom roku bez naknadnih radova i sa uštedom od 180 hiljada eura. Izgradnjom ovog objekta riješeno je stambeno pitanje za 62 porodice. Na ovaj način oni su dobili funkcionalan prostor i adekvatne uslove za život“, istakao je Grbović.

On je najavio da će u okviru ovog programa biti realizovana rekonstrukcija vojnih objekata – „Vojni kompleks Trebjesa“ za potrebe izgradnje Doma za stara i odrasla invalidna lica opštine Nikšić.

„Ukupna vrijednost projekta iznosi oko pet miliona i 200 hiljada, od čega su donatorska sredstva dva miliona i 317 hiljada eura. Tender za izbor izvođača je završen i brzih dana ćemo ozvaničiti početak radova na ovom objektu čijom realizacijom će naši sugrađani dobiti adekvatan prostor za život“, najavio je Grbović.

Viceguverner Razvojne banke Savjeta Evrope Tomaš Boček izrazio je zadovoljstvo što je danas imao priliku da se uvjeri da je Regionalni stambeni program obezbijedio krov nad glavom za 62 porodice.

„Činjenica da smo upravo danas ovdje uoči Svjetskog dana izbjeglica dokazuje da je ovaj osnovni mandat banke i dalje aktuelan, danas možda više nego ikada. Crnogorskim vlastima želio bih da se zahvalim na tome što su unaprijedili živote 400 veoma ugroženih porodica, koje su korisnici programa. Isto tako odao bih priznanje veoma važnoj ulozi koju je Opština Nikšić dala svojim zalaganjima“, kazao je Boček.

Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.