Predstavnici UBNOR-a i Opštine položili vijenac na Vučjem dolu

vucji_do1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 28.07.2017. u 12:35

Povodom obilježavanja 141 godine od Bitke na Vučjem dolu, predstavnici Opštine Nikšić i nikšićkog UBNOR-a, položili su vijenac na spomenik crnogorskim i hercegovačkim junacima stradaliim u toj bici.
 

”Na današnji dan 1876. godine crnogorska vojska koja je brojala oko 14.000 ratnika nanijela je velike gubitke bašibozuku i regularnim turskim jedinicama kojih je bilo trostruko više, oko 45.000 vojnika. U ovoj bici u jednom danu osmanski gubici su bili veliki, oko 4000 poginulih i ranjenih vojnika i oko 170 oficira”, podsjetili su iz UBNOR-a povodom ovog istorijskog datuma.

Oni su naglasili da je u neprijateljskoj vojsci Muktar paša koji je komandovao svim turskim jedinicama bio ranjen, a Selim paša, koji je komandovao na prostoru Kovčega, poginuo u bici, dok je Osman paša zarobljen. Crnogorski gubici bili su znatno manji i to oko 70 poginulih i 118 ranjenih.

”Bitka na Vučjem dolu predstavlja najznačajniji događaj Crnogorsko-osmanskog rata 1876-1878, koji je zbog dužine trajanja, intenziteta vojnih operacija, brojnosti upotrijebljenih snaga i podnesenih žrtava, nazvan još kod Crnogoraca još i “Velji rat””, navodi se u saopštenju UBNOR-a.

Ta bitka i crnogorski “Velji rat”, smatraju iz te organizacije, otvorili su put Crnoj Gori da na Berlinskom kongresu značajno proširi državnu teritoriju, i dobije međunarodno priznanje kao nezavisna država.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U nikšićkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, zbog sumnji da su 2020. godine prekršili mjere protiv širenja korone. Bivši načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović tokom svjedočenja rekao je da su službenici CB nekoliko dana prije praznika Svetog Vasilija Ostroškog razgovarali sa sveštenikom Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem kojima su kazali da policija mora poštovati mjere NKT-a i slovo zakona.