Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Pregovori o povećanju zarada počeli, sačekati i izmjene zakona

Gov.me
 • Autor onogost.me
 • 16.01.2024. u 18:30
Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalna pitanja Srđan Pavićević sastao se sa predstavnicima reprezentativnih sindikata zdravstva, koji su najavili štrajk zbog niskih primanja. Kako je naglasio, ovo je tek početak pregovora i očekuje da će se sa novim Zakonom o zaradama koji će biti definisan do proljeća naći dugoročno rješenje za srednji medicinski i nemedicinski kadar u zdravstvenim ustanovama.

Kako navode u saopštenju, današnji sastanak je početak razgovora između svih relevantnih predstavnika Vlade i predstavnika samostalnog i reprezentativnog sindikata zdravstva oko najavljenog štrajka u vezi sa niskim primanjima, odnosno potrebom povećanja plata.

"Jako mi je drago da su kolege i sa jedne i sa druge strane shvatile da je ovo proces dogovaranja i da taj proces ne može biti otvoren i zatvoren na jednom sastanku. Pogotovo, da se nikakve odluke i stavovi ne mogu donositi apriori. Stav Vlade, Ministarstva zdravlja i Kabineta potpredsjednika u čijoj je ingerenciji zdravstvo, jeste da ćemo sve stvari oko zarada u zdravstvu izdefinisati Zakonom o zaradama u javnom sektoru koji će na proljeće biti spreman. Taj zakon će biti krovni dokument koji će pokušati da ispravi sve anomalije koje sada postoje. Konkretno, za srednji medicinski kadar i nemedicinsko osoblje, jako je bitno napraviti stratifikaciju svega onoga što znače njihova primanja, jer ne možemo srednjem medicinskom kadru davati ista primanja nezavisno od kompleksnosti njihovog posla i količine rizika", ocijenio je Pavićević.

Dodao je da Zakon o zaradama u javnom sektoru treba da se uradi po principu partnerstva.

"Predstavnici Vlade i sindikata moraju sjesti za sto i uraditi sve što je u njihovoj moći da ono s čim raspolažemo raspodijelimo na najbolji mogući način. A to znači da Zakon treba da pretrpi značajne izmjene i modifikacije kako bi u drugom koraku, Granski kolektivni ugovor, s osloncem na Zakon mogao iznijansirati specifičnosti koje se tiču primanja medicinskog i nemedicinskog kadra. Bez dijaloga relevantnih sagovornuka i socijalnih partnera ne možemo da dolazimo do zaključaka i rješenja. Konačno u ovoj zemlji moramo da shvatimo da nema i ne može biti jednostranih istupa i ultimatuma. Dijalog je početna premisa. A naši razgovori su tek počeli. Svakako da će biti kompleksni, jer moraju da daju najbolja rješenja koja će zadovoljiti i jednu i drugu stranu", naglasio je Pavićević.

Istakao je da će Ministarstvo finansija reći ima li prostora za povećanje.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, zajedno sa kolegama iz Stanice policije Žabljak, sproveli su akciju pojačane kontrole osoba i vozila u kasnim večernjim satima, kao i raciju u jednom noćnom klubu, saopšteno je iz Uprave policije.