Preminuo Ivan Štraus, projektant čuvene “čaše”

40209970_264909207478184_290335077630476288_n
  • Autor onogost.me
  • 28.08.2018. u 09:31

Danas će u Sarajevu biti održana komemoracija u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, čuvenom sarajevskom arhitekti i akademiku Ivanu Štrausu, dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, koji je preminuo prije tri dana u 90. godini.

Štraus je bio poznat po svojim arhitektonskim remek djelima, koja su neiscrpnom kreativnošću oblikovali  jednu graditeljsku epohu, a Štraus je i projektant novog dijela hotela Onogošt, popularne ”čaše”, koji je sagrađen 1982. godine.

Štraus je rođen u Srbiji, odrastao je u Banjoj Luci, a arhitektonske studije je započeo u Zagrebu 1947. godine, a diplomirao je 1958. godine na Tehničkom fakultetu u Sarajevu. Već od 1952. godine počeo se baviti arhitektnoskom djelatnošću učestvujući u arhitektonskim natječajima. Od tada je osvojio oko 30 vodećih nagrada za arhitekturu a pobjedio je na mnogim državnim i međunarodnim natječajima.

Onogošt sa radom počeo 1955. godine

Hotel Onogošt počeo je sa radom prvog oktobra 1955. godine, kao jedini hotel “A” kategorije u Crnoj Gori. Gradnja ovog velelepnog zdanja u Nikšiću, trajala je nekoliko godina. Inženjer Đođije Minjević, koji je od juna 1953. godine bio angažovan na izvođenju radova i doprojektovanju, sjeća se da se, kako bi hotel bio završen u ugovorenom roku, radilo u tri smjene.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Agencija za sprječavanje korupcije saopštila je za TVCG da je u toku postupak kontrole izvještaja o imovini doskorašnjeg direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića. Navode i da kontrolišu imovinu bivšeg funkcionera ANB-a Zorana Lazovića.
Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić i ''Divlja ljepota'' juče su u Plužinama promovisale principe energetske efikasnosti, a u okviru aktivnosti ''Eko-energetski efikasan karavan ka EU'' demonstrirano je pripremanje hrane pomoću Sunčeve energije, bez prethodnog pretvaranja u električnu.
Višemjesečnim kašnjenjem u isplatama subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, koje je izazvano potpunom pasivnošću Zavoda za zapošljavanje, nanosi se direktna šteta osobama s invaliditetom, ali zasigurno i njihovim poslodavcima, kako trenutnim, tako i potencijalnim, saopšteno je iz Udruženja mladih sa hendikepom.