Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Preminuo profesor Ratko Božović

ratko_bozovic
  • Autor onogost.me
  • 26.01.2016. u 16:16

Profesor dr  Ratko Božović, redovni  profesor  Filozofskog fakulteta u Nikšiću, preminuo je u 75. godini. 

Pored  predavačke i aktivne kritičke  djelatnosti  jednog  angažovanog intelektualca ,  profesor  dr  Ratko Božović  je ostavio  značajno teorijsko, naučno djelo iz oblasti  sociologije kulture, sociologije umjetnosti, sociologije religije, sociologije politike, sociologije sporta. Objavio je  9 knjiga, preko 150. studija, članaka i recenzija  koje su u mnogome obogatile  fond naučnih saznanja  orginalnim  istraživanjima i intepretacijama društvenih i kulturnih fenomena. Iako je  imao širi krug  istraživačkih interesovanja ipak  u samom središtu  njegovog naučnog  opusa ostaje kultura,njeni  osnovni procesi i fenomeni  sintetizovani  u formama  saznanja, obrazovanja, umjetnosti, religijue i jezika. 

Opraštajući se od eminentnog stručnjaka na polju društvenih nauka, prof. dr Savo Laušević, naglasio je   da upravo  u tom času  započinju  otkucaji  našeg pamćenja i sjećanja, nastupa  kultura pamćenja da  oživljava prostor  i kultura sjećanja  da  rekonstruiše vrijeme kojima je profesor Božović   predano  posvetio  svoj naučno istraživački opus i  svoja  predavanja.

"Kao profesor sociologije kulture i umjetnosti i predavač na Katedri za sociologiju  i drugim katedrama Filozofskog fakulteta  uveo je u  pofesorski i  naučni  poziv  mnoge generacije  studenata koji  su  kasnije kročili samostalnim  koracima.  Predavao je i na drugim fakultetima  i na svim nivoima studija , osnovnim , magistarskim i doktorskim. Bio je izabrani  mentor brojnim  diplomcima, magistrantima i doktorantima koji su se pod njegovim iskusnim vodstvom upućivali u tajne sociološkog znanja i straživanja.  Kao poznati sociolog  prof. Ratko Božović je bio cijenjen  ne samo u Crnoj Gori već i u  širem  regionalnom prostoru, svrstavan je u uži krug eminentnih  jugoslovenskih sociologa kulture", kazao je Laušević.  

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci