Prijave za dodjelu nacionalnih stipendija za izvrsnost do 6. jula

min1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 18.06.2016. u 16:02

Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo nauke raspisali su u martu Konkurs za dodjelu nacionalnih stipendija za izvrsnost za magistarske, doktorske i postdoktorske studije koji ističe 6. jula 2016. godine.

Konkurs se drugu godinu zaredom realizuje u okviru projekta “Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost”,  koji se finansira iz sredstava kredita Svjetske banke. Budžet Programa stipendija iznosi 650.000 eura, od čega je 370.000 eura opredijeljeno za magistarske i 280.000 eura za doktorske i postdoktorske studije.

Ministarstvo prosvjete realizuje program stipendija za magistarske studije, a Ministarstvo nauke za doktorske i postdoktorske studije.

Ministarstvo prosvjete dodjeljuje stipendije studentima za magistarske studije koje obuhvataju troškove života koji uključuju smještaj, ishranu, zdravstveno osiguranje, lokalni javni prevoz i troškove školarine ukoliko je primjenljivo. Godišnji iznos stipendije, ne uključujući korektivni koeficijent, iznosi 6.000 eura.

Pravo učešća na Konkursu imaju crnogorski državljani mlađi od 35 godina koji imaju bachelor diplomu i koji su prihvaćeni ili upisani na magistarske studije na renomiranim ustanovama visokog obrazovanja u inostranstvu (“full time” student). Stipendije se dodjeljuju na period od jedne do dvije studijske godine, u zavisnosti od trajanja magistarskog programa za prirodno-matematičke oblasti, tehničko-tehnološke, medicinske, poljoprivredne i društvene i humanističke nauke.

Ministarstvo nauke stipendije za doktorske studije dodjeljuje studentima doktorskih studija na univerzitetima u Crnoj Gori uz obavezu realizovanja studijskog/istraživačkog boravka u inostranstvu u trajanju od minimum tri mjeseca. Maksimalni godišnji neto iznos stipendije za doktorske studije je 10.000 eura.

Stipendije za postdoktorske studije dodjeljuju se istraživačima koji rade u Crnoj Gori, za istraživačke boravke na renomiranim istraživačkim ustanovama u inostranstvu, kako bi stekli međunarodno istraživačko iskustvo. Stipendije se dodjeljuju za period boravka 6 do 12 mjeseci, a maksimalni godišnji neto iznos stipendije je 18.000 eura. Ministarstvo nauke će posebno sufinansirati iz budžeta Ministarstva angažovanje mentora stipendista, nakon pozitivno ocijenjenih Izvještaja o napretku stipendiste.

Kandidati koji žele da se prijave na konkurs za magistarske, doktorske i postdoktorske studije potrebno je da popunjen i potpisan prijavni formular uz propratnu dokumentaciju dostave u dva štampana primjerka (original i jedna kopija), kao i jedan primjerak dokumentacije u elektronskom obliku (CD/DVD/USB) na kojem dokumentacija treba da bude u PDF formatu.

Kompletiranu prijavu u koverti (dva štampana i jedan elektronski primjerak) za Nacionalni program stipendija za izvrsnost za magistarske studije potrebno je dostaviti na adresu: Ministarstvo prosvjete, Direktorat za visoko obrazovanje, Arhiva (kancelarija br. 5), prizemlje, Ul. Vaka Đurovića b.b., 81000 Podgorica.

Prijava za doktorske i postdoktorske studije dostavlja se na adresu: Ministarstvo nauke, Rimski trg 46, 81000 Podgorica, sa naznakom Nacionalni program stipendija za izvrsnost prijava za stipendiju za doktorske ili postdoktorske studije.

Dokumenta za Konkurs ministarstvima se dostavljaju do srijede, 6. jula 2016. godine do 15 sati.

Na osnovu Konkursa za dodjelu nacionalnih stipendija za izvrsnost realizovanog u 2015. godini 38 studenta magistarskih studija, 25 studenta doktorskih i četiri studenta postdoktorskih studija stiču znanja, vještine i kompetencije na prestižnim univerzitetima i naučnim centrima širom svijeta. Ministarstvo prosvjete je za ove namjene u prethodnoj godini izdvojilo 270.000 eura, dok je Ministarstvo nauke izdvojilo 355.000 eura.

Tekst konkursa, Priručnik za upravljanje Programom i formulari za prijavljivanje, mogu se naći na sljedećem linku http://www.heric.me/kategorije-dokumenata/dokumenta.

 

Izvor: portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Dok na skijaškim terenima Durmitora, još traje zimska sezona, na rijeci Tari minule sedmice počela je sezona splavarenja. Rani početak sezone i veliko interesovanje za ljeto, obećavaju uspješnu sezonu na Tari, kaže splavar Veljko Ostojić, ali i upozorava da je rijeka zatpana smećem i da se nešto mora hitno uraditi.
Tokom ljetnjih mjeseci se dešava da od Vodovoda kupujemo vodu koja se doprema cisternama u našu mjesnu zajednicu, ali to zna da bude dosta skupo zbog cijene prevoza, kazao je u emisiji "Mreža" na TVCG predsjednik Mjesne zajednice Vilusi, Vidak Šabanović.