Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Pripravnici u sudovima i tužilaštvima polagaće ispit

sudnica1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 24.07.2016. u 15:56

Pripravnici koji žele da obavljaju pripravnički staž u sudovima i državnim tužilaštvima polagaće ispit, na osnovu kojeg će najbolji kandidati obavljati trogodišnju praksu u pravosudnim organima.

To je predviđeno Zakonom o pripravnicima u sudstvu i tužilaštvu i pravosudnom ispitu, koji su usvojili poslanici crnogorskog parlamenta.

Ispit za pripravnike može polagati lice koje je završilo četvorogodišnji program na Pravnom fakultetu (VIII nivo kvalifikacije obrazovanja) i sastoji se iz pismenog testiranja iz ustavnog, krivičnog, građanskog i upravnog prava. 

Pisani testovi su anonimni i izrađuju se pod šifrom. 

“Ispit se polaže pred Komisijom za polaganje ispita za pripravnike koju obrazuje ministar pravde za svaku kalendarsku godinu”, kaže se u obrazloženju Zakona.

Komisija za polaganje ispita za pripravnike ima osam članova, po dva za svaku oblast. Članovi komisije biraju se sa liste ispitivača – četiri iz reda sudija, dva iz reda državnih tuži1aca i dva iz reda ugledinih pravnika sa radnim iskustvom od najmanje osam godina nakon položenog pravosudnog ispita. 

Ministarstvo pravde organizuje ispit dva puta godišnje.

Slobodna mjesta pripravnika u pravosudnim organima popunjavaju se javnim oglasom, koji objavljuje Vrhovni sud, odnosno Državno tužilaštvo.

Rang lista kandidata sačinjava se na osnovu broja ostvarenih poena na Ispitu za pripravnike.

Odluku o izboru pripravnika u sudovima donosi predsjednik Vrhovnog suda, a u Državnom tužilaštvu Vrhovni državni tužilac prema redosljedu na rang listi.

 

CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Odliv stanovništa i loša putna infrastruktura najveći su problemi opštine Plužine, kazao je u emisiji „Mreža“ Televizije Crne Gore predsjednik te opštine Slobodan Delić.
Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković, sekretar Sekretarijata za kulturu sport, mlade i socijalno staranje Dejan Ivanović, kopredsjednica Ženskog kluba Skupštine opštine Nikšić Ksenija Milović i izvršna koordinatorka NVO ,,SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić“ Nataša Međedović, potpisali su Memorandum o razumijevanju i saradnji, sa ciljem unapređenja servisa za prevenciju, zaštitu, rehabilitaciju i reintegraciju žrtava rodno zasnovanog nasilja na nivou opštine Nikšić.