Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Pristup internetu ima 69,8% domaćinstava

posao-laptop-ff-600x400
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 01.11.2016. u 17:33

U Crnoj Gori, prema anketi Monstata, pristup internetu kod kuće ima 69,8 odsto domaćinstava, što je 2,3 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

 domaćinstvima se pristup internetu uglavnom ostvaruje putem personalnog i prenosivog računara.

U istraživanju o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) u Crnoj Gori u ovoj godini, koje se odnosi na domaćinstva, navodi se da internetu putem personalnog računara pristupa 68,9 odsto anketiranih, a putem prenosivog, odnosno laptopa, netbooka i tableta 58,4 odsto.

“Pored navedenih uređaja za pristup internetu se koriste i drugi mobilni uređaji, TV povezan na internet, odnosno Smart TV i igračke konzole odnosno play station”, navodi se u saopštenju Monstata.

U istraživanju je učestvovalo 1,2 hiljade domaćinstava, a obuhvatalo je domaćinstva sa najmanje jednim članom koji ima između 16 i 74 godina.

Mobilni uređaji kao platforme preko koje se pristupa internetu, bilježe konstantan i značajan rast, pri čemu je zabilježen rast od 16,7 odsto u odnosu na 2014. godinu.

“U vezi sa načinom pristupanja internetu, odnosno tipovima internet konekcije, najviše domaćinstava je odgovorilo da koristi fiksnu širokopojasnu konekciju, njih 71,6 odsto. Mobilnu širokopojasnu konekciju koristi 39,7 odsto domaćinstava, dok 14,1 odsto koristi uskopojasnu konekciju.

U odnosu na prošlu godinu zabilježen je rast od 5,5 odsto domaćinstava koja koriste mobilnu širokopojasnu konekciju.

Procenat domaćinstava koja nemaju pristup internetu kod kuće, bez obzira na to da li je korišćen, iznosi 29,9 odsto. U odnosu na prethodnu godinu procenat domaćinstava koja nemaju pristup internetu kod kuće smanjio se 1,3 odsto.

Kao najčešće navedeni razlozi zbog kojih ne postoji pristup internetu kod kuće, 53,6 odsto domaćinstava je saopštilo da ne želi ili nema potrebu za internetom, 31,4 odsto je kao razlog navelo da je oprema suviše skupa, a 31,2 odsto je izjavilo da je pristup internetu veoma skup.

Od domaćinstava koja imaju prihod od 300 do 600 eura, 76,2 odsto ima pristup internet kod kuće i zabilježen je rast od 0,2 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Od domaćinstava koja imaju prihod preko 600 eura, 92,8 odsto ima pristup internetu kod kuće.

Rezultati istraživanja pokazuju da se procenat domaćinstava koja posjeduju računar, sa prihodom preko 600 eura, povećao 0,6 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Monstat je anketirao i 1,2 hiljade pojedinaca koji imaju između 16 i 74 godine života.

Istraživanje je pokazalo da je u posljednja tri mjeseca 69,9 odsto anketiranih pojedinaca koristilo internet, od kojih je 86,1 odsto internet koristilo svakog ili skoro svakog dana, dok je 11,6 odsto njih koristilo internet najmanje jednom sedmično.

Aktivnosti koje su ispitanici najčešće preduzimali putem interneta u privatne svrhe u posljednja tri mjeseca su korišćenje društvenih mreža 79,7 odsto, čitanje ili preuzimanje online novina ili časopisa 76,4 odsto, dok je 75,2 odsto osoba saopštilo da je telefoniralo putem interneta/video razgovori.

Istraživanje je pokazalo da je procenat onih koji nikada nijesu kupili ili naručili robu ili usluge putem interneta 75,8 odsto, dok procenat onih koji jesu iznosi 24,2 odsto.

 

rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu počinje danas i trajaće do 15. juna 2024, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).
U okviru ekološke kampanje „“Naš grad naš od(b)raz“, sjutra, od 9 h, organizuje se akcija čišćenja tvrđave Bedem, a potom i eko- parka Blace.