Privremeno zatvorene pješačke i planinarske staze

PSCG
 • Autor onogost.me
 • 29.11.2022. u 12:38
U cilju potpune bezbjednosti svih korisnika pješečkih i planinskih staza u Crnoj Gori, privremeno se zatvaraju za korišćenje sve uređene planinarske staze u primorskom i centralnom brdskom dijelu Crne Gore do 1.500 metara nadmorske visine, od 1. decembra do 30. aprila 2023. godine.

Kako je saopštio načelnik komisije Planinarskog saveza Crne Gore Pavle S. Bandović zatvaraju se i sve ostale uređene planinarske staze u planinskom dijelu Crne Gore iznad 1.500 metara nadmorske visine, od 1. decembra do 30. juna 2023. godine.

On je upozorio da u tom periodu svi koji se odvaže na planinarenje u tom periodu, staze koriste na sopstvenu odgovornost.

Kako se navodi u saopštenju Bandovića, ma području Crne Gore, a naročito u planinskim područjima zbog zimskih uslova, staze su postale nesigurne za korišćenje zbog naglih meteo promjena, prisutan je sniježni pokrivač.

“Djelovi staza su klizavi i zaleđeni, staze nisu obilježene zimskim markacijama, saobraćaj ne  funkcioniše redovno, zatvoreni su nacionalni parkovi, ograničen je boravak i prelazak državne  granice (na tačkama prelaza). Zbog navedenih i niza drugih opasnosti po bezbjednost i zdravlje  korisnika, staze su privremeno zatvorene”, navodi se u saopštenju.

Iz Planinarskog saveza su kazali da resorno Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma nije ispunilo svoje obaveza iz Zakona o planinskim stazama za 2022. godinu, tako da nije potpisan ugovor o poslovnoj saradnji između Ministarstva i Saveza niti je finansirano uređenje i održavanje staza i infrastrukture u toku 2022.

“Sve to se negativno odrazilo na ukupan kvalitet staza nacionalne mreže, na njihovu prohodnost, stanje signalizacije, markacije i postavljenu sugurnosnu opremu, ali i na kvalitet rada i održivost klubova domaćina i Planinarskog saveza. Staze će se načelno otvariti za korišćenje od aprila do juna 2023, shodno postojećem Zakonu o planinskim (planinarskim) stazama a uz saglasnost resornog Ministarstava, o čemu ćete pravovremeno biti obaviješteni”, navodi se u saopštenju.

PSCG, planinarski klubovi i stručna komisija, kako su poručili, ne snose nikakvu odgovornost prema korisnicima staza u periodu privremene zabrane.

“Neorganizovanim odlascima u planine, ili korišćenjenjem usluga samozvanih “vodiča”, možete ugroziti vlastiti i živote drugih ljudi. Organizatori zimskih uspona i drugih organizovanih aktivnosti u zimskim uslovima snose punu odgovornost u toku priprema i realizacije prema učesnicima, shodno
Zakonu”,mavodi se u saopštenju.

Oni planinare i rekreativce pozivaju da se strpe i pridržavaju preporuka PSCG.

“Biće tura i poslova oko uređenja staza, takmičenja i druženja u prirodi. Nadamo se da će resorno Ministarstvo u 2023.godini posvetiti više pažnje pitanjima uređenja i održavanja planinskih staza i ostale infrastrukture, te da će obezbijediti zakonom propisanu podršku na dobrobit svih korisnika. Upozoravamo i ovom prilikom staze koristite na sopstvenu odgovornost”, naveo je Bandović.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Lokalni Vodovod obavijestio je da će sjutra, od 10 do 14 časova, biti obustavljeno vodosnabdijevanje u lijevom dijelu Dragove Luke, što obuhvata Široku ulicu, Bistričke ulice, Dragovolučku i Tovićku ulicu.
  Stručnjaci upozoravaju da moramo imati usaglašene strategije i zakone kako ne bismo ostali bez pitke vode, šuma, ali i nekih životinjskih i biljnih vrsta. Dok izglasavamo zakone koji bi trebalo da nas štite od klimatskih promjena, na terenu se dešavaju dramatične promjene.