Prosvjetna zajednica: Vojinović da preispita stav o odgađanju početka škole, uz što hitnije nabavljanje energenata

ucionica_stolica
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 20.01.2023. u 19:43
Prosvjetna zajednica saopštila je da predlaže da ministar prosvjete Miomir Vojinović i ostali donosioci odluka preispitaju svoj stav o odgađanju i da drugo polugodište u školama počne onako kako je kalendarom planirano, uz što hitnije nabavljanje energenata tamo gdje nedostaju.

“Učenici koji žele da pođu na zimovanje, svakako imaju pravo da pet radnih dana odsustvuju sa nastave. Mada usljed teške ekonomske situacije većine porodica, smatramo da će se mali broj njih organizovati i narednu sedmicu poći na zimovanje”, dodaje Prosvjetna zajednica u saopštenju.

Navode da ih niko niko nije konsultovao u vezi sa aktuelnom temom odgađanja početka drugog polugodišta, pa se osjećaju dužnim da reaguju kao najbrojnije strukovno udruženje prosvjetnih radnika.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno…

“Naime, neprijatno nas je iznenadilo pisanje medija o odlaganju drugog polugodišta iz više razloga:

1. Donošenje odluke u posljednjem trenutku, kada su se djeca i roditelji već vratili sa putovanja, a većina škola obavila pripremne radove za početak polugodišta, poput sjednica nastavničkih vijeća i sjednica stručnih aktiva.

2. Mijenjanje odluke u svega nekoliko časova, od jedne do druge krajnosti. Prvo ministar u jutarnjem programu najavi početak drugog polugodišta 23. januara, a samo nekoliko sati kasnije na sjednici Vlade donese se odluka da polugodište počne 30. januara. Zar nije neozbiljno od Vlade da ovo pitanje razmatra pred sam kraj raspusta iako je imala tri sedmice da se bavi ovim pitanjem?!

3. Neizvjesnost kada je u pitanju odrađivanje pet radnih dana, subotama ili produžavanjem nastavne godine. Nedolična je tvrdnja ministra Vojinovića koju je izrekao nekoliko puta, a to je da je siguran da nastavni proces neće trpjeti, dok uopste za svoje odluke nije tražio misljenje nastavnika i škola, no su nastavnici i direktori škola za ovu odluku saznali kad i ostala javnost.

4. Obrazloženje da se na ovaj način izlazi u susret turističkoj privredi Crne Gore, a da nije data nikakva procjena i proračun koliko će ovom odlukom biti uvećan prihod države kroz turizam, odnosno da li bi uopšte početak polugodišta od 23. januara išta remetio po tom pitanju. Ovakvim ponašanjem se turizmu daje prednost ispred obrazovanja. Strahujemo da će posljedice za obrazovanje biti mnogo pogubnije.

5. Organizacija unutar porodica, remećenje slobodnog vremena učenika i njihovih slobodnih i sportskih aktivnosti koje se odigravaju vikendima, kao i vremena roditelja koje bi mogli kvalitetno posvetiti djeci.

6. Nonšalantno upravljanje slobodnim vremenom nastavnika ukoliko se propušteno bude odrađivalo subotama. Oslanjanje na onlajn nastavu iako jos uvijek nije obezbijedjena računarska oprema za škole i nastavnike.

Ovo su samo neke od najčešćih reakcija prosvjetara na ovu objavu u medijima, jer je pisanje po medijima postalo redovan kanal komunikacije između Ministarstva, Vlade i škola.

Smatramo da je nepotrebno, pogrešno i, za prosvjetne radnike ponižavajuće, davati primat bilo kojoj grani privrede na štetu obrazovanja. Zbog ove iznenadne odluke sumnjamo u dobronamjernost donosilaca odluka u Crnoj Gori, pogotovo zbog toga što znamo da su veliki problemi sa grijanjem u školama i da se rješavanje tog problema samo odlaže.

Predlažemo da ministar i ostali donosioci odluka preispitaju svoj stav o odgađanju i da drugo polugodište u školama počne onako kako je kalendarom planirano, uz što hitnije nabavljanje energenata tamo gdje nedostaju.

Učenici koji žele da pođu na zimovanje, svakako imaju pravo da pet radnih dana odsustvuju sa nastave. Mada usljed teške ekonomske situacije većine porodica, smatramo da će se mali broj njih organizovati i narednu sedmicu poći na zimovanje.

U svakom slučaju obrazovanje ne smije da trpi jer turističke organizacije nisu valjano odradile svoj dio posla. Nedopustivo je da svake godine početak i kraj zimskog raspusta zavise od toga da li ce snijeg pasti u decembru ili februaru, da li su učionice zagrijane ili neko šalje mejlove sa lažnim dojavama. Sve ovo govori koliko je obrazovanje u našem društvu na margini, koliko su sve druge oblasti važnije, koliko nemamo valjane zastupnike koji će se izboriti za bolji status školstva u Crnoj Gori.

Na kraju, pitanja za ministra turizma, premijera i Vladu, kolika je očekivana dobit za turizam Crne Gore odlaganjem početka polugodišta? Odnosno, koliku bismo štetu nanijeli privredi polaskom u školu 23. januara? Nadamo se da su svi ovi donosioci odluka ozbiljni i da će nas upoznati sa analizom zimske turističke sezone gdje bismo dobili odgovore na sva pitanja i nedoumice”, piše u saopštenju Prosvjetne zajednice.

 

Izvor: Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci