Putevi odnijeli 70 života, Nikšić-Vilusi među najrizičnijim putnim pravcima

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 02.01.2023. u 12:45
Redove crne hronike tokom prošle godine vrlo često su popunjavale i vijesti o teškim saobraćajnim nesrećama koje su na našim putevima oduzele 70 života... U nekima od ovih nesreća za nestalima i stradalima tragalo se i u rijekama...

Smrskana vozila do neprepoznatljivosti, tragovi kočenja na cestama, Hitna pomoć i Policija, slike su sa saobraćajnih nesreća koje upozoravaju.

Uglavnom, najveći uzrok nesreća u saobraćaju je ljudski faktor… Najveći broj saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama se dogodio na putnim pravcima Podgorica-Cetinje-Budva, Nikšić-Vilusi i Mojkovac-Ribarevine.

Uprava policije Crne Gore često je apelovala na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i da tako sačuvaju sebe i druge.

Iz UP za portal Dan navode da su se na putevima u Crnoj Gori za 11 mjeseci 2022. godine dogodile ukupno 5.143 saobraćajne nezgode, dok se za isti period 2021. godine na crnogorskim putevima dogodilo 5.629 nezgoda.

U ovim saobraćajnim nezgodama za 11 mjeseci smrtno je stradalo 70 osoba, dok je u istom periodu 2021. godine smrtno stradalo 49 osoba.

“Teže tjelesne povrede zadobilo je 521 lice, dok su 2.204 lica zadobila lakše tjelesne povrede. U istom periodu 2021. godine u saobraćajnim nezgodama teže je povrijeđeno 441 lice, a lakše 2.354 lica”, preciziraju iz UP.

Ljudski faktor glavni uzrok smrti na putu

Iz UP navode da je na osnovu do sada urađenih nalaza i mišljenja vještaka saobraćajne struke, kao glavni uzroci saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima naveden ljudski faktor.

“Ljudski faktor se ogleda dominantno u prekoračenju brzine kretanja vozilom, prelazak na saobraćajnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera, nedozvoljeno preticanje, uticaj alkohola, nepropuštanje pješaka”, precizirali su iz UPCG za portal Dan.

“Crne tačke”

Oni navode da se tokom 2022. najveći broj saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama dogodio na putnim pravcima Podgorica-Cetinje-Budva, Nikšić-Vilusi i Mojkovac-Ribarevine.

– Službenici saobraćajne policije su za 11 mjeseci 2022. godine kontrolisali 229.087 vozila i alkotestirali 119.851 vozača, od kojih je 10.258 vozača zatečeno da upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, dok su 253 vozača odbila alkotestiranje. Policijskih službenici izdali su 85.148 naloga za plaćanje novčane kazne i podnijeli 31.386 prekršajnih prijava-dodaju iz UP.

Iz UPCG poručuju da u cilju smanjenja ukupnog broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica, a prevashodno onih sa najtežim ishodima, Uprava policije svakodnevno preduzima sve mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti koje su propisane zakonom.

 

Izvor: dan.co.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Fudbaleri Sutjeske u Antaliji tempiraju formu za drugi dio šampionata na domaćoj sceni.
  U Crnoj Gori jutros je najviše snijega na Žabljaku 80 centimetara, objavljeno je na sajtu Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.
  U nižim predjelima Crne Gore jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, dok su mjestimično mokri u centralnim i sjevernim predjelima, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).