Račun Mjesne zajednice Straševina 20 godina u blokadi

onogost.me arhiva
 • Autor onogost.me
 • 23.05.2023. u 08:27
Mjesna zajednica (MZ) Straševina jedna je od većih na teritoriji opštine Nikšić. Pripada dugoj urbanističkoj zoni i, prema posljednjem popisu, broji oko 3.200 stanovnika. U razgovoru za "Dan" predsjednik MZ Miloš Trebješanin kaže da je prvi i glavni problem Mjesne zajednice Straševina dug crkvi u iznosu od oko 150.000 eura.

On pojašnjava da je nekadašnje rukovodstvo MZ uzelo crkvenu zemlju kako bi proširili groblje. To je urađeno i sve su parcele prodate ali novac od toga nije uplaćen gd‌je je trebalo, odnosno na račun crkve. Došlo je do sudskog spora koji je crkva dobila.

“Poslednje ročište završeno je 2003. godine i bilo bi dobro kada bi se ovo rasvijetlilo i saznalo ko je to uradio, jer je od tada blokiran žiro račun MZ. Mi smo tražili da otvorimo žiro račun kada smo došli na funkciju, ali u banci i Opštini su nam rekli da je račun blokiran 2003. godine na 90.000 eura i da je sada zbog kamata došao na oko 150.000 eura”, ističe Trebješanin i naglašava da bi ovo pitanje trebalo ponovo pokrenuti kako bi se dug naplatio i odblokirao žiro račun, jer MZ ima veliki broj firmi od kojih bi mogli tražiti donaciju za školu, vrtić, pomoć ugroženim domaćinstvima, ali nije u mogućnosti jer se ta sredstva jedino mogu uplatiti na nečiji privatni račun.

“Jedini prihod koji MZ trenutno ima je 50 eura od izdavanja kapele, a u planu nam je da sa firmama koje posluju na području naše mjesne zajednice pokušamo da se dogovorimo oko godišnjih donacija kako bismo mogli da ulažemo u infrastrukturu ili pomoć socijalno ugroženim porodicama”, kaže Trbješanin i dodaje da je odlaganje otpada drugi veliki problem.

“Neko iz kvarta odlaže otpad kod groblja, a najveći problem je što ga Komunalno ne odvozi jer je taj dio u vlasništvu MZ, a ne Komunalnog preduzeća. MZ mora da plati da bi se otpad odvezao, ali neko od naših sugrađana opet otad odlaže tu pa se poslije nekoliko dana okolinom širi neprijatan miris i stvara se mini-deponija. Isti problem imamo i sa Vrtačkom branom gd‌je se takođe odlaže otpad”, priča Trebješanin.

On ističe da je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) mjesnoj zajednici donirala 2.000 eura za orpemanje prostorija.

“Od tih para opremili smo i okrečili prostoriju MZ, okrečili kapelu, dali vrtiću oko 1. 500 eura i pomogli nekoliko socijalno ugroženih osoba. Vrtić je imao problem sa ogradom koja je bila uništena i trenutno se sanira, a u potrazi su za donacijom za mobilijar za d‌ječje igralište u dvorištu vrtića”, kaže Trebješanin i dodaje da je prije sedam godina jedan od prelaza preko šina, koji pripada ovoj MZ, zatvoren sa obećanjem da će se napraviti podvožnjak koji nije do danas napravljen. Trebješanin ističe da je podvožnjak potreban jer je Gudeljska ulica opterećena saobraćajem, a u blizini se nalazi i škola.

Član Savjeta Nikola Goranović dodao je da je MZ htjela da prepusti gazdovanje u dijelu groblja Komunalnom, ali to preduzeće nije imalo sluha i još nisu našli zajednički jezik. On se osvrnuo na problem rijeke Mrkošnice koja protiče kroz Straševinu i koja je, prema njegovim riječima, pokretna deponija cijelom svojom dužinom.

“Rijeka Mrkošnica je u vlasništvu EPCG. Kada rijeka presuši oni rade čišćenje njenog korita, međutim, ovaj problem je dugogodišnji jer naši sugrađani stalno u rijeku bacaju otpad. Inicirali smo i da se sanira jedan most iznad rijeke koji je u lošem stanju, pa se nadamo da će ga EPCG do kraja godine rekonstruisati”, kaže Goranović.

Kada je u pitanju OŠ “Jagoš Kontić”, Goranović kaže da je Opština napravila parking ispred škole, ali da će pokušati da srede i školsko dvorište.

 

Neophodna sanacija ulice koja vodi prema OŠ “Jagoš Kontić”

Nikola Goranović ističe da imaju dobru saradnju sa Opštinom i da su po pitanju infrastrukture realizovali određene projekte.
“Prošle godine asfaltirali smo 1,5 kilometara puteva. Uloženo je preko 20.000 eura da bi se riješili komunalni problemi i uradio asfalt kod baraka put brane gdje smo više od deceniju imali problem sa vodom”, kaže Goranović i dodao da se nada i dalje dobroj saradnji sa Opštinom i Sekretarijatom za komunalne poslove jer je u Straševini potrebno asfaltirati još oko dva kilometra puteva.
Ističe i da je MZ prema Opštini uputila inicijativu da se najprometnija ulica u Straševini koja vodi do OŠ “Jagoš Kontić” sanira.
“Ulica je veoma uska i nema trotoara, a d‌jeca svakodnevno tuda prolaze do škole. To je investicija od oko pola miliona eura i nadamo se da će Opština odraditi taj projekat do kraja ove godine kako bi se mogao kandidovati za kapitalni budžet”, ističe Goranović.
Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministar prosvjete, Miomir Vojinović, naložio je da se testovi sa eksterne mature ponovo pregledaju i ocijene. Roditelji i maturanti prekinuli su, nakon ove informacije, protest ispred zgrade Ministarstva u Podgorici.
  Grupa maturanata okupila se ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja.