Radiće na jačanju zdravog školskog okruženja

Ministarstvo prosvjete
 • Autor onogost.me
 • 05.05.2023. u 12:12
Institut za javno zdravlje Crne Gore i Ministarstvo prosvjete potpisali su danas memorandum o saradnji kojim će uspostaviti naučnu, stručnu i poslovnu saradnju i jačati zdravo školsko okruženje. Memorandum su potpisali ministar prosvjete Miomir Vojinović i direktor IJZCG Igor Galić.

“Zdravo okruženje je preduslov za očuvanje i unapređenje zdravlja i dobrobiti učenika, nastavnika i šire društvene zajednice. Unapređenjem znanja i razumijevanja zdravlja poboljšaće se ne samo zdravlje, zdrave stilove života i životne vještine učenika već i sama akademska postignuća učenika o čemu postoje i jasni i nedvosmisleni naučni dokazi”, navode iz Ministarstva prosvjete.

Ovaj memorandum je potpisan na dan Svjetskog dana čistih ruku, 5. maja, pod sloganom „Ubrzajmo aktivnosti zajedno – unaprijedimo vodosnabdijevanje i sanitarno-higijenske uslove u obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori“.

Kako poručuju, ova saradnja je važna za multisektorski pristup u unapređenju standarda, praksi i navika vezanih za sanitarno higijenske uslove u vaspitno obrazovnim ustanovama u državi.

Navode da će raditi na dodatnom obezbjeđivanju higijenski ispravne vode za piće u svim obrazovnim ustanovama, ulaganja u čistoću toaleta, obezbjeđivanje dovoljne količine sredstava za pranje, sušenje ruku i ličnu higijenu.

“U tom svijetlu značajnu podršku u izradi situacione analize kroz sprovođenje istraživanja „Procjena vodosnabdijevanja i sanitarno – higijenskih uslova u obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori“ potpisnice su obezbijedile i kroz podršku Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori. Istraživanjem, čiji rezultati će biti objavljeni u drugoj polovini godine, obuhvaćena je analiza sanitarno higijenskih uslova u svim matičnim javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i odabranim područnim jedinicama kao i odabranim privatnim vaspitno obrazovnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja u Crnoj Gori”, zaključuju iz Ministarstva prosvjete.

U okviru projekta istraživanja formirana je i komisija za vodosnabdijevanje i sanitarno-higijenske uslove (WASH) u obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori, koju čine predstavnici Ministarstava zdravlja, Ministarstva prosvjete, Ministarstva finansija, Ministasrtva poljoprivrede, UNICEF-a, obrazovnih ustanova, nevladine organizacije kao i predstavnci Instituta za javno zdravlje.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministar prosvjete, Miomir Vojinović, naložio je da se testovi sa eksterne mature ponovo pregledaju i ocijene. Roditelji i maturanti prekinuli su, nakon ove informacije, protest ispred zgrade Ministarstva u Podgorici.
  Grupa maturanata okupila se ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja.