Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Radović: Slučajevi policijske torture zabilježeni i ove i prošle godine

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 07.05.2024. u 10:52
I prošle i ove godine zabilježeni su slučajevi policijske torture, kazala je zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Mirjana Radović.

“To je nešto, ne mogu da kažem očekivano, ali niko od nas nema iluziju da ćemo mi uspostaviti sistem u kojem se nikada neće desiti nijedno kršenje zakona i nijedno zlostavljanje”, kazala je Radović.

Ona je navela i da institucija Ombudsmana bilježi određeni napredak u odnosu na prethodne godine u smislu što se, kako je kazala, navodi brže procesuiraju.

“Ipak primjećujemo polako da sazrijeva ona svijest da se svako nezakonito postupanje odnosno prekoračenje ovlašćenja mora prijaviti i ne smije prikrivati i to možemo da pohvalimo, imali smo nekoliko primjera gdje je Uprava policije bez odlaganja pristupila procesuiranju tih navoda. To je veliki korak naprijed”, kazala je zamjenica Ombudsmana.

I ove godine kao i prethodne, kaže Radović, u toj instituciji bavili su se pitanjem djelotvornosti istraga.

“Da se prijavi navod, dobro, da se obezbijede dokazi, ali onda je na tužilaštvu fokus, da li će tužilaštvo sprovesti djelotvornu istragu. Tu je važno reći da ne znači da će svaka istraga da dovede do otkrivanja počinioca ali moramo da budemo uvjereni da će u svakom konkretnom slučaju tužilac uraditi sve što je do njega da se utvrdi istina”, kazala je Radović.

Na pitanje o kakvoj vrsti torture je najčešće riječ i u kom Odjeljenju bezbjednosti ih je najviše bilo Radović kaže da pravila u smislu Odjeljenja bezbjednosti, nema. Bilježi se kaže u svim većim gradovima.

“Ranije je bilo pravilo da policijski službenici koji primjenjuju najviše policijskih ovlašćenja u većim gradovima Podgorica, Bar pa redom, da je tu registrovano najviše kršenja. Međutim sada nema zakonitosti da bismo to tako mogli da zaključimo i bilježimo u svim većim gradovima”, navela je.

To što se većina slučajeva policijske torture dokumentuje tako što se snimi je, kaže Radović, velika olakšavajuća okolnost.

“To je element koji nam je pomogao da shvatimo i da precizno dokumentujemo tu negativnu policijsku solidarnost.

Olakšavajuća okolnost je, kada je naš poslao u pitanju, što bez odlaganja ispitamo sve navode o zlostavljanju.

Hoću da kažem da je ta hitnost, kada je u pitanju procesuiranje navoda o zlostavljanju, po našem mišljenju važno i za tužilaštvo i našu instituciju”, kazala je Radović.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu počinje danas i trajaće do 15. juna 2024, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).