Raspisana potjernica za Salijem i Malerbom

dsc_0007_0_0
EPCG
  • Autor onogost.me
  • 23.04.2016. u 06:24

Po nalogu Specijalnog tužilaštva raspisana je međunarodna potjernica za italijanskim državljanima Enrikom Malerbom i Masimom Salijem, bivšim funkcionerima EPCG, protiv kojih se vodi istraga zbog zloupotrebe službenog položaja. 

Specijalno državno tužilaštvo osumnjičilo je šest sadašnjih i bivših funkcionera Elektroprivrede da su zloupotrebom službenog položaja, odnosno spornim ugovorima o konsultantskim uslugama za EPCG oštetili tu kompaniju za više miliona eura.

Osim bivšeg finansijskog direktora EPCG Flavia Bjanka, koji je uhapšen 15. aprila ove godine, i koji je juče ponovo priveden u Specijalno tužilaštvo, gdje je davao iskaz, krivičnom prijavom obuhvaćeni su i Malerbo, Sali i naši državljani Slobodan Tanasijević, koordinator glavnog finansijskog direktora EPCG, Venka Janjušević, rukovodilac Direkcije za finansije i platni promet EPCG, kao i Vojka Ćalasan, rukovodilac Direkcije za računovodstvo i poreze EPCG.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su kao odgovorna lica u akcionarskom društvu, prilikom nezakonitog poslovanja, a u vezi sa konsultantskim uslugama sa nerezidentnim pravnim licima dobavljačima, istima pribavili protivpravnu imovinsku korist u višemilionskom iznosu, na štetu akcionarskog društva. Bjanko je uhapšen zbog sumnje da je povezan sa naplatom višemilionskih provizija od EPCG za konsultantske usluge, a u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti Eletrika i Bain Milano.

Njemu je određen pritvor od 30 dana. Posao konsultantskih usluga, u iznosu od oko 15 miliona eura, Italijani su dobili u EPCG bez prethodno objavljenog tendera. Za fakturisane konsultantske usluge iz EPCG su tvrdili da su platili svega oko 7,5 miliona eura.

Iz kompanije su se nekoliko godina branili da su saglasnost za sporne konsultantske usluge, bez tendera, imali u skladu sa mišljenjem koje im je izdala u septembru 2010. Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki. Italijanski državljani su na dužnost u EPCG stupili početkom marta 2010. godine, u skladu sa ugovorom o menadžmentu koji su potpisali Vlada i A2A o dokapitalizaciji i djelimičnoj privatizaciji EPCG. Bjanki je samo par dana prije hapšenja podnio ostavku na funkciju finansijskog direktora EPCG-a.

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.