Raste broj goveda oboljelih od kvrgave kože, prvi slučaj na Žabljaku

kvrgava_koza1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 03.08.2016. u 08:40

U Crnoj Gori su, zaključno sa jučerašnjim danom, potvrđena 82 slučaja bolesti goveda kvrgave kože, dok je taj broj u ponedjeljak iznosio 66. 

Juče je potvrđen prvi slučaj bolesti goveda na Žabljaku. Po opštinama, najviše oboljelih goveda je u Mojkovcu (33), u Beranama je potvrđeno 15 slučajeva obolijevanja goveda, u Bijelom Polju 13. Potvrđeno je pet slučajeva oboljievanja goveda od bolesti kvrgave kože u Plavu, četiri u Gusinju, tri u Rožajama.

Kako su saopštili iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, preduzete su sve mjere na zaraženom gazdinstvu u Žabljaku.

Kako su naveli, juče je bio drugi dan sprovođenja vakcinacije ugroženih i zaraženih područja sa vakcinama koje su dobijene kroz donaciju Evropske komisije.

“Krajem nedjelje očekujemo isporuku preostalih 70.000 doza vakcina. Već je napravljen raspored veterinarskih ambulanti, koje će sprovoditi vakcinaciju, po područjima, prema Programu hitne vakcinacije. Po isporuci vakcina odmah će se početi sa vakcinacijom slobodnog područja od bolesti”, saopštili su iz Uprave i apelovali na držaoce goveda da odmah po sumnji na bolest obavijeste nadležnu veterinarsku ambulantu, kao i da se pridržavaju savjeta koje su dobili kroz flajer koji je pripremila Uprava za bezbjednost hrane i distribuirala preko veterinarskih ambulanti, kao i savjeta veterinara.

“Takođe, neophodno je da sarađuju sa terenskim veterinarima prilikom vakcinacije i da dozvole vakcinaciju svojih goveda koja je obavezna. Neprivođenje životinjja vakcinaciji u dogovoreno vrijeme, u ovom trenutku, smatra se krivičnim dijelom protiv zdravlja životinja”, zaključili su iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

 

Izvor: portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Stručnjaci upozoravaju da moramo imati usaglašene strategije i zakone kako ne bismo ostali bez pitke vode, šuma, ali i nekih životinjskih i biljnih vrsta. Dok izglasavamo zakone koji bi trebalo da nas štite od klimatskih promjena, na terenu se dešavaju dramatične promjene.
Nakon što je 2018. godine donacijom bubrega sugrađaninu Iliji Bulajiću spasila život, Nikšićanka Kristina Nina Vojinović odlučila je da to učini još jednom. Ovog puta odlučila je da donira dio jetre jedanaestogodišnjoj djevojčici sa kojom takođe nema rodbinskih veza.