Realizovana četvrta iteracija projekta „Tepih Sjerpinskog“

mileva_lajovic_lalatovic
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 05.02.2016. u 12:37

‘’U Osnovnoj školi ‘’Mileva Lajović – Lalatović’’ realizovana je četvrta iteracija projekta Tepih Sjerpinskog”, naveli su iz te škole.

”Tepih Sjerpinskog je projekat iz oblasti matematike, koji se realizuje u brojnim zemljama širom svijeta, a čiji su objekti fraktali (lat. fraktus – razlomljen). Interesovanje za fraktale kao matematičke objekte počelo je da raste 50-tih godina prošlog vijeka uvođenjem prvih kompjutera. Tepih Sjerpinskog je matematički fraktal koji je detaljno opisao poljski matematičar Vaclav Sjerpinski 1916. godine, a dobija se dijeljenjem kvadrata na devet manjih čije su stranice jednake trećini dužine početnog kvadrata, odstranjivanjem središnjeg i daljim ponavljanjem ovog procesa na preostalim kvadratima’’, stoji u saopštenju povodom završetka četvrte iteracije.

Osnovna škola ”Mileva Lajović – Lalatović“ je od novembra prošle godine kao prva osnovna škola iz Crne Gore, uključena u ovaj Projekat, a prvi korak njegove realizacije obuhvatio je 64 učenika.

Kako je pojašnjeno, prvi korak predstavlja registraciju i obuhvata lijepljenje 4.096 naljepnica u obliku kvadrata dužine stranice dva centimetra, u dvije boje – zelenoj i ljubičastoj, na obrascima za izradu iteracije.

‘’Učesće su pored nastavnika matematike Zorana Čolakovića, koji je koordinator Projekta, uzeli i članovi Uprave Škole i dio nastavnog kadra. Rezultat njihovog rada je „tepih“ dimenzija 1,62 m i crvena zastavica na mapi, koja označava učešće u ovom Projektu’’, navodi se u saopštenju.

Do završetka Projekta učenicima i nastavnom osoblju iz škole „Mileva Lajović – Lalatović“ preostaju tri iteracije, pri čemu sedma podrazumijeva saradnju 32.768 djece iz 512 centara.

Organizatori Projekta su José Luis Rodríguez Blancas, David Cerspo Casteleiro i Dolores Jiménez Cárdenas, a biće prezentovan na 13. Međunarodnom kongresu matematičkog obrazovanja (ICME), koji će se održati u Hamburgu, od 24. do 31. jula 2016. godine. 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U nižim predjelima u Crnoj Gori jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, a na sjeveru ima mjestimične poledice, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).