Realizovana četvrta iteracija projekta „Tepih Sjerpinskog“

mileva_lajovic_lalatovic
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 05.02.2016. u 12:37

‘’U Osnovnoj školi ‘’Mileva Lajović – Lalatović’’ realizovana je četvrta iteracija projekta Tepih Sjerpinskog”, naveli su iz te škole.

”Tepih Sjerpinskog je projekat iz oblasti matematike, koji se realizuje u brojnim zemljama širom svijeta, a čiji su objekti fraktali (lat. fraktus – razlomljen). Interesovanje za fraktale kao matematičke objekte počelo je da raste 50-tih godina prošlog vijeka uvođenjem prvih kompjutera. Tepih Sjerpinskog je matematički fraktal koji je detaljno opisao poljski matematičar Vaclav Sjerpinski 1916. godine, a dobija se dijeljenjem kvadrata na devet manjih čije su stranice jednake trećini dužine početnog kvadrata, odstranjivanjem središnjeg i daljim ponavljanjem ovog procesa na preostalim kvadratima’’, stoji u saopštenju povodom završetka četvrte iteracije.

Osnovna škola ”Mileva Lajović – Lalatović“ je od novembra prošle godine kao prva osnovna škola iz Crne Gore, uključena u ovaj Projekat, a prvi korak njegove realizacije obuhvatio je 64 učenika.

Kako je pojašnjeno, prvi korak predstavlja registraciju i obuhvata lijepljenje 4.096 naljepnica u obliku kvadrata dužine stranice dva centimetra, u dvije boje – zelenoj i ljubičastoj, na obrascima za izradu iteracije.

‘’Učesće su pored nastavnika matematike Zorana Čolakovića, koji je koordinator Projekta, uzeli i članovi Uprave Škole i dio nastavnog kadra. Rezultat njihovog rada je „tepih“ dimenzija 1,62 m i crvena zastavica na mapi, koja označava učešće u ovom Projektu’’, navodi se u saopštenju.

Do završetka Projekta učenicima i nastavnom osoblju iz škole „Mileva Lajović – Lalatović“ preostaju tri iteracije, pri čemu sedma podrazumijeva saradnju 32.768 djece iz 512 centara.

Organizatori Projekta su José Luis Rodríguez Blancas, David Cerspo Casteleiro i Dolores Jiménez Cárdenas, a biće prezentovan na 13. Međunarodnom kongresu matematičkog obrazovanja (ICME), koji će se održati u Hamburgu, od 24. do 31. jula 2016. godine. 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Glavni odbor (GO) Sindikata prosvjete Crne Gore, kako nezvanično saznaje RTCG, prihvatio je ponudu Vlade pa se tako završava štrajk prosvjetnih radnika.