Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Retrospektiva: Katolička crkva i Džamija

crkva1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 10.04.2016. u 16:33

Da Nikšić čuva tradiciju multietničkog, multikonfesionalnog suživota potvrđuju prelijepi sakralni objekti Katoličke crkve i Džamije. 

Katolička crkva sagrađena je 1973. godine i u obliku je raširene piramide. Odiše ljepotom jednostavnosti, a o njoj se brinu časne sestre franjevačkog reda, koje su 2010. godine za svoj humanitarni rad dobile najveće priznanje grada. 

Džamija u Grudskoj Mahali, jedna je od četiri, koliko ih je za vrijeme turske vladavine bilo u Nikšiću.

Džamiju je podigao Hadži Ismail Lekić 1804. godine. Što se tiče izgleda, ima kvadratnu osnovu, a u zidu okrenutom prema Meki nalazi se mihrab, ovalna niša, prema kojoj se vjernici okreću prilikom obavljanja molitve.

Uz desni zid džamije, sa vanjske strane, smješten je kameni minaret, visine 15 metara. Na kamenoj ploči iznad vrata na arapskom jeziku ispisano je ime ktitora i vrijeme podizanja džamije.

 

Obrada: RTV NK

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu počinje danas i trajaće do 15. juna 2024, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).
U okviru ekološke kampanje „“Naš grad naš od(b)raz“, sjutra, od 9 h, organizuje se akcija čišćenja tvrđave Bedem, a potom i eko- parka Blace.