Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Rođendan CKM-a: Sedam godina jačamo crnogorski identitet

ckm1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 18.01.2017. u 10:28

Sedam godina je od kako je grupa građana, nezadovoljna odnosom prema crnogorskom identitetu i prema 21. maju, osnovala NVO Crnogorska kulturna mreža, saopšteno je iz CKM-a povodom proslave rođendana svoje organizacije.

“U minulom periodu smo se trudili i djelimično smo uspjeli da kod građana, a naročito mladih podignemo svijest o odnosu prema državnim simbolima. Ukazivali smo na neodgovoran odnos prema zastavi, grbu i himni od strane građana i političara. Javno smo pozivali na izmjenu Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti , kako bi se zaustavila njihova zloupotreba, ali niti jedna naša inicijativa, nije naišla na razumijevanje kod političkih subjekata. Realizovanim akcijama “Stop podjelama” i “Crna Gora – moj izbor” smo željeli da ukažemo da je Crna Gora država svih građana, bez obzira kako su glasali 2006. godine, i bez obzira na političku, nacionalnu i vjersku pipadnost”, ističe se iz CKM-a.

NVO je takođe naveo nekoliko akcija koje su posvetili mladima.

“”My love Montenegro”, “Poštujući državne simbole – poštuješ sebe” i “Bavi se spotom – igraj za Crnu Goru”, realizovali smo u skoro svim crnogorskim gradovima u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama. Za mlade smo organizovali edukativna predavanja o upotrebi i nastanku državnih simbola, a organizovali smo i sportska nadmetanja i tom prilikom dijelili navijačke rekvizite . Na aktivnosti koje su se ticale rada sa mladima smo posebno ponosni, jer je za sprovedene aktivnosti vladalo veliko interesovanje. Ukazivali smo na loš status mladih u društvu i tražili od političara da se mladima pruži više prostora za rad i dokazivanje. Pored sprovedenih aktivnosti na teritoriji Crnoe Gore, organizovali smo događaje i izvan njenih granica i tako promovisali crnogorski identitet u dijaspori. Radili smo na povezivanju naših iseljenika sa njihovom maticom Crnom Gorom. Posebno želimo da istaknemo da je naša organizacija pružala podršku crnogorskoj zajednici u Srbiji prilikom formiranja Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Po njihovim riječima, Crnogorska kulturna mreža je u minulih sedam godina organizovala oko pedeset akcija od kojih izdvajaju: “Crnogorski oskar”, “Sport Fest” – prvi festival sporta u Crnoj Gori, “Moj izbor – Crna Gora”, “Biraj koga biraš – nikad ne glasaj protiv Crne Gore”, “Imam fakultet – nemam posao”, “Nikšić – moj grad”, “Kome građani najviše vjeruju”, “Bavi se sportom – igraj za Crnu Goru”, Javno gledanje utakmica crnogorskih reprezentativnih selekcija, “My Love Montenegro”, “Poštujući državne simbole poštuješ sebe”, “Crnogorsko kulturno veče”, “Obilježavanje Dana nezavisnosti i državnosti”, “Obilježavanje hiljadu godina državnosti Crne Gore”.

“Kroz organizaciju obilježavanja najznačajnijih crnogorskih praznika – Dana nezavisnosti i Dana državnosti promovisali smo kulturno nasleđe svih naroda koji žive u Crnoj Gori i na taj način promovisali multietničnost i multikulturanost, što je jedna od najvećih vrijednosti naše države. Posebno želimo da istaknemo da smo izuzetno ponosni na organizaciju obilježavanja hiljadu godina državnosti i decenije nezavisnosti Crne Gore koju smo realizovali uprkos mnogobrojnih opstrukcija i bez podrške državnih institucija. Narodna akademija u čast Decenije nezavisnosti koja je održana 21. maja 2016. godine na Cetinju je događaj kakav nije viđen u Crnoj Gori od 2006. godine kada je na Cetinju proslavljena obnova crnogorske nezavisnosti. Samom kampanjom koju smo vodili i u regionu smo na dostojanstven način predstavili jubilej koji je naša država sa ponosom obilježila. Pokazali smo cjelokupnoj javnosti i svim političarima da se i sa skromnim budžetom mogu i organizovati veliki događaji”, saopštili su u CKM-u.

Iz te organizacije ističu da su ponekad bili prinuđeni da igraju i na “klizavom” terenu i da se bore sa političarima, kako b im ukazali da se neki od njih ne odnose na pravi način prema crnogorskom identitetu i tekovinama 21. maja, što ih je, po njihovim tvrdnjama, u većini slučajeva koštalo izostanka podrške projektima koje smo realizovali.

“I pored činjenice da naša misija nije nailazila na razumijevanje nadležnih iz države zadovoljni smo realizovanim aktivnostima i postignutim rezultatima. Svjesni smo činjenice da se moglo uraditi više i da se mora još dosta raditi na jačanju crnogorskog identiteta i edukaciji građana, a posebno mladih, o odnosu prema državi i njenim simbolima. Nijesmo zadovoljni statusom crnogorskog jezika i njegovom upotrebom. Smatramo da su dubleti doprinijeli da crnogorski jezik ne zaživi na način na koji to crnogorci očekuju. U narednom periodu ćemo nastaviti našu misiju, jer predstoji velika borba i rad za očuvanje tekovina 21. maja i jačanje crnogorskog identiteta. Posebnu zahvalnost dugujemo ljudima koji su finasijski podržavali projekte naše organizacije. Zahvalni smo i volonterima, umjetnicima i sportistima koji su uzeli učešće u projektima koje je realizovala Crnogorska kulturna mreža”, zaključuje su u saopštenju.

Na kraju, CKM je poželio da se zahvali svim medijima, jer im je medijska podrška bila izuzetno važna u ostvarenju misije.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić krivično su procesuirali Z.G. (52) iz Nikšića koji se sumnjiči za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.