Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Romski bal početkom aprila u Nikšiću

NVO “Romsko srce”
 • Autor onogost.me
 • 18.03.2023. u 12:42
NVO “Romsko srce” saopštila je da će početkom aprila u Nikšiću organizovati tradicionalnu kulturnu manifestaciju Romski bal crnogorskih Roma i Egipćana koja, kako su kazali, ima za cilj očuvanje i razvoj kulturnog identiteta i kulturne baštine kod RE populacije u Crnoj Gori.

Značaj organizovanja ove manifestacije je, navode, u druženju i širenju multietničkog sklada, mira i tolerancije i smanjenje etničke distance prema pripadnicima RE zajednice.

To su najavili na okruglom stolu koji je ta NVO organizovala povodom realizacije projekta ,,Povećanje međukulturalne saradnje i smanjenja etničke distance RE populacije u našoj zajednici" za predstavnike romskih i egipćanskih NVO koje se bave socijalnim i kulturnim pravima RE populacije.

Na okruglom stolu su raspravljali o Strategiji socijalne inkluzije Roma i Egipćana 2021-2025.

”Konstatovano je da je neophodno izvršiti apel na donosioce odluka u cilju bržeg sprovođenja mjera iz Strategije socijalne  inkluzije RE  2021-2025. o pravima Roma i Egipćana na bržu  socijalnu i kulturnu inkluziju. Učesnici okruglog stola su istakli da je posebno  važno da donosioci odluka strategiju učine održivom kako bi se vidjeli jasni indikatori poboljšanja uslova života i socijalnih prava pripadnika RE zajednice. Predloženo je da je potrebno poboljšati saradnju između predstavnika romskih i egipćanskih organizacija u obraćanju prema institucijama sistema, kroz zajedničke nastupe i saopštenja koje bi imale za cilj  smanjenja predrasuda prema RE zajednici. Dogovoreno je i potpisivanje memoranduma o saradnji  između RE NVO, koji bi imao za cilj zajedničko učešće u projektnim formama prema domaćim i međunarodnim donatorima”, navodi se u saopštenju NVO “Romsko srce”.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je juče predmet povodom nedavne izjave predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, da će “s onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima” - saznaju nezvanično “Vijesti”.
  Od premijera Milojka Spajića i predstavnika više partija brojne reakcije na govor predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića. On je, kako prenose mediji, prilikom obilježavanja 166 godina od bitke na Grahovcu, kazao da će sa onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima.