Romski bal početkom aprila u Nikšiću

NVO “Romsko srce”
 • Autor onogost.me
 • 18.03.2023. u 12:42
NVO “Romsko srce” saopštila je da će početkom aprila u Nikšiću organizovati tradicionalnu kulturnu manifestaciju Romski bal crnogorskih Roma i Egipćana koja, kako su kazali, ima za cilj očuvanje i razvoj kulturnog identiteta i kulturne baštine kod RE populacije u Crnoj Gori.

Značaj organizovanja ove manifestacije je, navode, u druženju i širenju multietničkog sklada, mira i tolerancije i smanjenje etničke distance prema pripadnicima RE zajednice.

To su najavili na okruglom stolu koji je ta NVO organizovala povodom realizacije projekta ,,Povećanje međukulturalne saradnje i smanjenja etničke distance RE populacije u našoj zajednici” za predstavnike romskih i egipćanskih NVO koje se bave socijalnim i kulturnim pravima RE populacije.

Na okruglom stolu su raspravljali o Strategiji socijalne inkluzije Roma i Egipćana 2021-2025.

”Konstatovano je da je neophodno izvršiti apel na donosioce odluka u cilju bržeg sprovođenja mjera iz Strategije socijalne  inkluzije RE  2021-2025. o pravima Roma i Egipćana na bržu  socijalnu i kulturnu inkluziju. Učesnici okruglog stola su istakli da je posebno  važno da donosioci odluka strategiju učine održivom kako bi se vidjeli jasni indikatori poboljšanja uslova života i socijalnih prava pripadnika RE zajednice. Predloženo je da je potrebno poboljšati saradnju između predstavnika romskih i egipćanskih organizacija u obraćanju prema institucijama sistema, kroz zajedničke nastupe i saopštenja koje bi imale za cilj  smanjenja predrasuda prema RE zajednici. Dogovoreno je i potpisivanje memoranduma o saradnji  između RE NVO, koji bi imao za cilj zajedničko učešće u projektnim formama prema domaćim i međunarodnim donatorima”, navodi se u saopštenju NVO “Romsko srce”.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci