Ruralni parlament Crne Gore sredinom mjeseca u Nikšiću: Da se glas farmera bolje čuje

Poster
 • Autor onogost.me
 • 06.05.2023. u 21:55
Mreža za ruralni razvoj Crne Gore organizovaće 15. i 16. maja prvi Ruralni parlament Crne Gore, koji će se održati u Nikšiću i trajaće dva dana.

Prvog dana, kako su naveli organizatori, biće prikazan film “Nevidljive heroine Crne Gore” posvećen ženama majkama u Crnoj Gori, a planirane su i panel diskusije na četiri teme. Večernji sati razervisani su za agro veče na kome će prisustvovati oko 200 gostiju, a u toku večeri, uz prigodan program, biće uručena godišnja priznanja u nekoliko kategorija.

“Drugog dana Ruralnog parlamenta biće organizovani obilasci primjera dobre prakse u privredno-turističkom smislu (farme, proizvodnje i prerade, stari zanati, agroturistički kapaciteti, vinarije…). Učesnici će imati priliku da se upoznaju sa našim privredno-turističkim kapacitetima, da degustiraju domaće proizvode i upoznaju naše običaje i kulturu. Ovaj segment parlamenta će biti dodatno medijski propraćen jer će upravo i predstavnici medija biti jedni od učesnika”, kazao je predsjednik Mreže za ruralni razvoj Crne Gore Ratko Bataković.

Kako je istakao, sve zemlje u regionu, kao i zemlje Evropske unije (EU), organizuju Ruralni parlament, a u Nikšiću očekuju oko 300 učesnika, počev od najvažnijih predstavnika sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja, EU delegacije u Crnoj Gori i predstavnika DG AGRI iz Brisela, preko ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ekonomskog razvoja i turizma, ostalih institucija vezanih za pomenutu oblast, uključujući predsjednike lokalnih samouprava, predstavnike službi za poljoprivredu, do vlasnika agrobiznisa i predstavnika farmera.

“Organizovanjem ovog događaja kreiramo platformu koja će omogućiti da se glas populacije ruralne Crne Gore bolje čuje, da unaprijedimo komunikaciju ruralnih zajednica i institucija, promovišemo solidarnost i aktivnost ljudi sa sela i da doprinosimo da se njihove potrebe i interesi snažnije zastupaju i bolje pozicioniraju u nacionalnim i lokalnim politikama ruralnog razvoja i poljoprivrede”, kazao je Bataković.

Cilj je i promovisanje ekonomskog značaja domaće poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i privredno-turističkih potencijala lokalnih samouprava i ukupne Crne Gore kroz platformu koja okuplja sve navedene učesnike i pruža priliku za upoznavanje i umrežavanje, kao i direktnu komunikaciju i stvaranje novih partnerstava.

Izvor: Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Uvećem dijelu Crne Gore jutros se saobraća po suvim putevima, saopštili su iz Auto moto saveza i savjetovali opreznu vožnju i poštovanje pravila saobraćaja.
  Početkom ove godine u ukupnom državnom obrazovnom sistemu zemlje, odnosno u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, umjetničkim školama, resursnim centrima, domovima za smještaj učenika i univerzitetsko-fakultetskim jedinicama, bilo je uposleno 16.332 zaposlenih, a shodno podacima Vlade Crne Gore o isplatama zarada iz državnog budžeta, saopšteno je iz NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).