Sa Željezarinog restorana odnijeta čak i PVC bravarija

Pobjeda
 • Autor onogost.me
 • 21.01.2023. u 11:02
Neupućeni bi pomislili da je objekat, koji se nalazi u blizini nekadašnje Željezare „Boris Kidrič“, u fazi izgradnje ili da je makar u toku njegova rekonstrukcija. A zapravo su ostaci restorana, nekada najveće crnogorske fabrike, u kojem je spremano na stotine ručkova, ne samo za metalurge, već i ostale Nikšićane.

Krajem 90-ih godina prošlog vijeka bilo je jasno da Željezara sa oko 7.000 radnika ne može opstati, ređale su se reorganizacije i privatizacije, mijenjali vlasnici od Rusa i Belgijanaca do Turaka koji su nedavno za 20 miliona eura prodali vrijednu imovinu nekadašnjeg giganta Elektroprivredi Crne Gore, piše Pobjeda.

U međuvremenu, objekat koji se nalazi u naselju ,,Budo Tomović“, površine od oko hiljadu kvadrata, je kupila 2007. godine kompanija Komp komerc, da bi 2016. dospio ponovo u državne ruke zbog neplaćenih poreskih obaveza.

Prije nekolike godine Ministarstvo prosvjete i rukovodstvo Nikšića na čelu s Veselinom Grbovićem planiralo je da zgradu čuvenog Željezarinog restorana adaptira i u njoj otvoriti ambulantu i vrtić. No, sve to je ostalo samo u planovima. I sadašnja gradska uprava više puta se interesovala kakve planove za taj prostor ima Ministarstvo prosvjete, ali nijesu dobijali odgovor. A dok administracija ćuti i ne radi – rade lopovi i huligani.

Objekat je prvo ,,očerupan“ sa manje vidljive strane. Najprije je nestalo parče lima, pa metalna ograda, pa crijep, dva… a prije nekoliko dana nestala je i kompletna PVC bravarija, postavljena prije svega nekoliko godina. Podrazumijeva se da u objektu više nema ni elektroinstalacija, keramike, ničega što je vrijeđelo.

Slično su, minulih decenija, prošli i brojni seoski domovi, prodavnice, škole… svi objekti za koje se u narodu obično kaže da su ničiji i svačiji. Ipak, većina tih zgrada je bila daleko od očiju javnosti, a Željezarin restoran se nalazi tik uz jednu od najprometnijih nikšićkih ulica, pored brojnih stambenih zgrada…

Kakvi god da su planovi države sa tim objektom sada će za njegovu adaptaciju trebati mnogo više novca nego prije godinu, dvije. U ,,očerupanom“, nekada kultnom, mjestu pod čijim krovom se čuo žamor stotine ,,metalurga“ i trebalo da se čuje dječji smijeh sada će se okupljati alkoholičari i narkomani.

Izvor: Pobjeda

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U južnim predjelima Crne Gore jutros se saobraća po suvim putevima, a u sjevernim i centralnim zbog niskih temperatura ima poledice, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).