Salon vjenčanica Storia D’amore je storija o lijepoj biznis ideji

naslov
Milovan Danilović
  • Autor onogost.me
  • 08.10.2015. u 17:47

Nikšićanke Tamara Miljanić i Dada Ruljić otvorile su 15.septembra 2011.godine salon vjenčanica „Storia D’amore“ koji je trentno jedini registraovani salon u tom gradu. Njihove usluge obuhvataju izjanmiljvanje vjenčanica i ostalog asesoara za vjenčanja, a nadaju se da na tome neće stati.

 Vjeruju da će njihov salon uskoro postati jedan od najprestižnijih u Crnoj Gori.

„Počektom 2011.godine moja drugarica se udavala i tražila je vjenačanicu i nikako nije mogla da nađe, u Crnoj Gori tada je bilo možda dva salona, a kod nas apsolutno nijedan. Onda smo dobile ideju. Salon vjenčanica nema u Nikšiću, i mi smo morale nešto da pokrenemo. Ona radi u Neksanu, ja u školi,ž i shvatile smo da možemo dići kredit“, objašnjava Tamara.

Nakon što su odlučile da pokrenu sopstveni biznis uslijedilo je višemjesešno istraživanje na interenetu vezano za modele i firme odakle bi ih mogle poručivati. Kako navodi, nikada ranije nijesu imale sličnog iskustva, te im je trebala dobra priprema.

“Uvidjele smo da je Demetrius najbolji. Fabrika je u Milanu, sjajni su modeli, poslali smo im ponudu, tačnije zahtjev za ponudu. Kolekcije se kupuju za godinu unaprijed. Oko nekih 14,15.000 je ta kolekcija. To je bila Cosmobella Milano by Demtrius. Oni su imali uslov, iz jednog kataloga minimum osam vjenčanica i iz drugog minimum osam. Tako je i bilo, ističe Miljanić.

Uporedo su njih dvije tražile mjesto gjde bi smjestile svoj salon i bilo je, kaže, prilično teško pronaći odgovarajući  prostor u Nikšiću. Našle su objekat u TC Atrijum koji su novcem od kredita u potpunosti opremile, prilagodile namjeni i vremenom dorađivale.

“Tokom te godine, u peroidu kada ima najviše vjenčanja septembar na oktobar, i mart na april, bile smo prilično zauzete. Radilo se punom parom. Uz radnicu koju smo plaćali i kiriju bile smo i po par hiljada u plusu. Sada je situacija drugačija, i ne znam šta se dogodilo u međuvremenu.Veliki je problem što Nikšićanke radije biraju neke druge gradove gjde uzimaju svoje vjenčanice, dok su nam najčešće mušterije iz  Podgorice, Budve, Tivte i možda Pljevlja, a bilo je mušterija iz Beograda“,navodi naša sagovornica.

Naredne dvije godine naručivale su kolekciju White one by Pronovias, ali kako nijesu bile zadovljne kolekcijom za 2014.godinu vratile su se na Demetrius. Koliko je sve na velikom nivou govori činjenica da agenti pomenutih firmi redovno obilaze salone kako bi utvrdili da li saloni uopšte ispunjavaju uslove za držanje njihove robe.

“Moja agentica Verica je iz Zagreba, agent Demtriusa za Balkan, i preko nje dolazimo do robe. To je već ozbiljna priča, jer ona ako primijeti da u salonu imam vjenčanicu koja je šivena, ili sa Ali expressa može da zabrani držanje njihove kolekcije. Agent Pronoviasa je dolazio, bio je pola sata u salonu, gledao i čak se raspitivao po gradu da li ljudi znaju gdje je salon kako bi donio odluku da li mi uopšte možemo da radimo sa njima“, tvrdi Miljanić.

U njihovom salonu sada ima oko 40 različitih modela vječanica, nakita i ostalog asesoara za vjenčanja. Cijene iznjamljivanja kreću se od 180 do 350 eura po modelu.

“Preko Fejsbuka ili telefona cure zakažu svoj termin, imaju nekih sat i po ,dva, i znaju da ih u tom periodu niko ne može uzrupirati. Mi smo jedini  u Crnoj Gori koji dozvoljavaju fotografisanje. Nakon svadbi haljine nosimo na hemijsko i to u Podgorici jer ovde ne postoji,koristimo usluge šnajderke po potrebi. Sada je moja drugarica zauzeta oko bebe i porodice i razmišljali smo da li da zatovorimo, ali smo odlučile da ja nastvim sa poslom. Ovdje nam je ostalo srce i nikako nećemo dozvoliti da prekine sa radom.Obećala sam svom profesoru sa fakulteta da će naš salon biti jedan od nabojih u državi“,kroz smijeh kaže Miljanić dodajući da u decembru očekuje novu Cosmobella kolekciju za 2016.godinu.

Budući da je nekoliko godina u poslu,Tamara kaže da je naučila mnogo o ukusima Crnogorki, i da sada po načinu oblačenja i nakon razgovora sa mladom može da zna koju će vjenčanicu odabrati.

“Iz nove kolekcije nisam smjela da uzmem haljinu koja mi je bila najljepša jer je naprvljena od satena, a žene ovdje ne žele saten. Posle ovoliko vremena naučila sam šta vole. Naravno, moramo se prilagođavati ukusu većine, ali ne u potpunosti jer ovdje ne možete naći recimo rukavice, krinoline, pufnaste vjenčanice“,poručuje Tamara.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Meteorolog Branko Micev navodi da nas naredne sedmice očekuju promjenljive vremenske prilike uz skoro svakodnevnu kišu na jugu i u centralnim predjelima.