Saobraćajna policija počela sa primjenom CADaS protokola

Uprava policije je zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova od 1. avgusta 2022. godine počela sa izradom i korišćenjem novih zapisnika o uviđajima saobraćajnih nezgoda.

“Izrada i korišćenje novih zapisnika, kao i uspostavljanje elektronske baze podataka saobraćajnih nezgoda na nivou Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije realizuje se u skladu sa CADaS protokolom, što će u narednom periodu  značajno  doprinijeti  kvalitetnijem ažuriranju, obradi i korišćenju podataka iz oblasti vršenja uviđaja saobraćajnih nezgoda”, navode iz Uprave policije.

Evropska komisija je, dodaju, prepoznala potrebu i značaj usklađivanja baza podataka o saobraćajnim nezgodama, između država na evropskom nivou i u tom smislu definisala CADaS protokol, čiji je potpisnik i naša država. 

“CADaS protokol podrazumijeva znatno veći  set podataka o saobraćajnim nezgodama, u odnosu na način na koji su se ažurirali i prikupljali u prethodnom periodu.
Podaci koje prikupljaju države članice, dostavljaju  se u centralnu bazu podataka gdje se vrši analiza i upoređivanje podataka o saobraćajnim nezgodama, na evropskom nivou.
Elektronsku bazu podataka za potrebe projekta Uprave policije  izradila je služba za Informaciono komunikacione tehnologije MUP-a”, navode iz UP.

Poseban doprinos u realizaciji i implementaciji CADaS protokola, kako kažu, dali su Direktorat za državne puteve Ministarstva kapitalnih investicija i međunarodni partneri u okviru projekta Technical  Assistance for Capacity Support to the Transport Sector and EU Acquis Alignment in Montenegro“. 

“Implementacijom CADaS projekta, omogućava da Uprava policije kao nosilac aktivnosti, ali i ostale zainteresovane institucije, koriste i analiziraju veliki broj podataka vezanih za saobraćajne nezgode, što u konačnom treba da doprinese poboljšanju i unapređenju stanja bezbjednosti drumskog saobraćaja u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Na 32. Svjetskom kongresu FIEPS i 15. evropskom kongresu najprestižnija nagrada “FIEP Europe Thulin Award” će biti dodijeljena crnogorskom naučniku prof. dr Dušku Bjelici, redovnom profesoru Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, od najstarije evropske asocijacije u oblasti fizičkog vaspitanja – FIEP EUROPE.