“Saradnja škole i roditelja da bude adekvatna, o svemu informisati školske psihologe i razredne starješine”

ucionica_stolica
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 09.12.2023. u 10:28
Ukoliko je dječak uputio prijetnju ili u nekom drugom kontekstu naveo da će nešto uraditi sebi ili vršnjacima, škola je morala reagovati po pravilniku i otvoriti slučaj, jer dužnost škole jeste da ispita o čemu je riječ i da uključi roditelje i, ukoliko je potrebno, Centar za socijalno i policiju", kazala je za naš portal psihološkinja Monika Sekulović povodom slučaja u OŠ "Ratko Žarić".

Kako je navela, najbitnije je da saradnja škole i roditelja bude adekvatna kako bi se dječaku pružila pomoć, a ostaloj djeci dokazalo da su bezbjedni i sigurni.

“Želim reci da je škola reagovala, nije ignorisala prijavu i time ispoštovala svoju odgovornost”, kazala je ona.

Otac je, podsjetimo, naveo da su čitava situacija i pritisak javnosti dječaka vratili u stanje depresije pa psihološkinja objašnjava kako je sa aspekta struke to moglo uticati na dječaka.

“To sigurno moze biti jedan od uzroka pogoršanja dječakovog stanja, jer dijete pored izazova koje nosi njegova problematika doživljava povećanje napetosti i pojačava se intenzitet neprijatnih emocija i osjećanja ukoliko je na meti društva. Naglasila bih da je u ovakvim situacijama neophodno da roditelji, ukoliko njihovo dijete ima problem bilo koje prirode, informišu školskog psihologa i razrednog starješinu, kako bi dijete dobilo podršku i kako bi se neka dešavanja izbjegla. Vrlo je bitno da dijete ima podršku okoline, ukoliko ima neki problem pogotovo zdravstvene prirode, bilo da je na mentalnom ili tjelesnom nivou”, objašnjava psihološkinja.

Kako bi se situacija održala stabilnom i kako bi se spriječilo da djetetu bude lošihe nego što jeste, kako kaže, u ovim slučajevima je potrebno prvo ispitati situaciju, saznati detalje, sagledati sve objektivno, uključiti roditelje i reagovati u skladu sa pravilnikom i zaštititi dijete dok se na osnovu jasnih informacija ne napravi plan za dalje reagovanje.

“Potrebno je ići nekim redosledom, i ne davati mišljenja na osnovu šturih informacija, kako bi se zaštitilo i dijete i porodica, samim tim i rad škole”, zaključila je ona.

Podsjetimo, otac učenika iz Osnovne škole “Ratko Žarić”, koji je navodno prijetio ostalim đacima, ponovo se obratio medijima s ciljem, kako je rekao, da pojasni novonastalu situaciju koja je njegovo dijete, ali i porodicu, dovela u veoma težak položaj.

Navodne prijetnje osnovca na insistiranje roditelja ostalih učenika uprava OŠ “Ratko Žarić” juče je prijavila policiji.

Učenik neće pohađati nastavu do potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja i preporuka nadležnih institucija, dogovoreno je na sinoćnjem sastanku u OŠ “Ratko Žarić”, a povodom nastale situacije.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.