Savez izviđača obilježava 90 godina skautizma

43313623_2059552417397087_4042828036842717184_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 07.10.2018. u 07:25

Savez izviđača Crne Gore danas će još jednom akcijom u Nikšiću obilježiti 90 godina skautizma u Crnoj Gori, u znak sjećanja na davnu 1928. godinu kada je nikšićki gimnazijalac Tibor Sekelj osnovao prvu izviđačku družinu.

Više od 200 izviđača i planinki Crne Gore okupiće se u gradu pod Trebjesom da odaju priznanje kroz niz aktivnosti svom utemeljivaču Tiboru Sekelju.

“Izviđači i planinke Saveza izviđača Crne Gore posjetiće Dvorac kralja Nikole, kao i Gradsku kuću i gradsku biblioteku u Nikšiću, izviđači će imati priliku da stopama Tibora Sekelja posjete i tvrđavu nikšićkog Bedema, Trg Slobode, SC Nikšić kao i park Trebjesu, najmlađi izviđači imaće priliku da se upoznaju sa florom i faunom ovog predjela i saznaju nešto novo o ovom izuzetno zanimljivom lokalitetu”, navode iz Saveza.

Aktivnosti će se završiti u Nikšićkom pozorištu dodjelom pehara i medalja najboljim učesnicima izviđačke lige Crne Gore, gdje će biti emitovan i novi promotivni spot koji je rađen za potrebe izviđača na Grahovu.

“Nikšić je izabran prvenstveno zbog svoje izviđačke tradicije kao mjesto gdje ćemo uraditi završnu aktivnost ovogodišnjeg jubileja, u čast 90 godina ove godine smo sproveli simbolično devet nacionalnih aktivnosti kako bi odali priznanje Tiboru Sekelju i drugim nikšićkim izviđačima koji su započeli ovu avanturu. Nikšić je dugo bio perjanica izviđaštva,mjesto u kojem se organizovala posljednja smotra Saveza izviđača Jugoslavije na Krupcu, ali i grad koji je iznjedrio više predsjednika i predsjednica naše organizacije, bio je red da jubilej završimo upravo u našem gradu”, rekao je načelnik Saveza izviđača Crne Gore Peko Vukadinović.

Savez izviđača Crne Gore pozvao je sve bivše članove i zaljubljenike u prirodu da se priključe obilježavanju jubileja i da zajedno danas od 10h, kada je zakazano okupljanje ispred Gradske kuće, prođu “stopama Tibora Sekelja” i prisjete se zajedničkih trenutaka iz bogate tradicije.

Savez izviđača Crne Gore osnovan je 1956. godine, a radio je i funkcionisao u sklopu Saveza izviđača Jugoslavije sve do 2006. godine kada je Savez izviđača Crne Gore postao samostalna organizacija, a od 2007. godine i članica Svjetske skautske organizacije (WOSM).

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.